Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fog fájni
Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fog fájni

Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fog fájni

Nem a kormányon múlik, hogy Budapest hozzájut-e közvetlen EU-s forrásokhoz közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Napi.hu videó podcastjában. A fővárosi képviselő hangsúlyozta, hogy nemrégiben is nyertek egy EU-s pályázaton 2 milliárd forint támogatást bérlakás programhoz, de összesen 4-5 milliárd forintnyi nyertes pályázati forráshoz jutott hozzá már a főváros. Kiss hozzátette, hogy ugyanakkor ez arányait tekintve töredéke annak, ami járna Budapestnek a Területfejlesztési Program keretein belül, mert onnan 80-86 milliárd forintnyi támogatást kellene kapniuk.
Gáll Csongor, 2023. július 20. Fotó: Napi.hu / Economx.hu

 

 

 

Kiss Ambrus a közvetlen uniós források kapcsán elmondta, hogy nincs egyértelmű szándék Brüsszel részéről, hogy elmennek-e a jövőben abba az irányba, hogy nagyobb összegű közvetlen támogatásokat biztosítsanak az európai nagyvárosok számára.

,,Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fájni fog” – húzta alá a főpolgármester-helyettes a Napi.hu podcastjában. A közösségi közlekedés fejlesztésére, a szociális segítségnyújtásra, a lakhatási programokra és még sok minden másra jelentősen kevesebb pénz fog jutni a fővárosban, ha a magyar kormány nem tud megállapodni Brüsszellel a források finanszírozásáról – közölte.

Nincs kiírva a fővárosra pályázat 

Rámutatott ugyanakkor: Brüsszel nem tiltja, hogy a már letárgyalt projekteket előfinanszírozza a kormány és benyújtsa a számlákat. Emlékeztetett, 1000 milliárd forint értékben ezt már meg is tették, de Budapest számára teljesen elzárta a lehetőségeket.

,,Budapestre egyetlen pályázat sincs kiírva” – mondta.  A főpolgármester-helyettes szerint az is egyértelműen azt bizonyítja, hogy politikai fegyvernek használja a kormány az EU-s forrásokat, hogy míg az ország több nagy települése számára írt ki és már elő is finanszírozott pályázatokat, a főváros részére ebben a ciklusban eddig ezt egyszer sem tette meg.

A főváros egyik fő projektje a Bajcsy Zsiklinszky úti fonódó villamos tervezése és kivitelezése lenne a következő ciklusban, de ez uniós források nélkül elképzelhetetlen, hogy megvalósuljon, hangsúlyozta Kiss Ambrus. A főpolgármester-helyettes hozzátette, hogy projekt szinten már előkészítettek mindent egy fővárosi lakás ügynökség létrehozásához is, aminek köszönhetően a fővárosi önkormányzathoz kerülhetnének kezelésre ingatlanok, amivel lejjebb lehetne szorítani az albérlet piacon az árakat.

 

Arról is beszélt a műsorban, hogy eddig minden ciklusban folyamatban volt valamilyen metró felújítási projekt, de most előkészítés alatt sincs ilyen, pedig az 1-es vonal kocsijai már rég túl vannak a tervezett élettartamukon és bár pályázott rá a főváros, nem fért bele abba az EU-s keretbe, amit a magyar kormány az önkormányzat számára hagyott.

További videók

Ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket!

Ha Magyarország nem kapja meg az EU-s pénzeket, az Budapestnek is nagyon fog fájni

Nem a kormányon múlik, hogy Budapest hozzájut-e közvetlen EU-s forrásokhoz közölte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Napi.hu videó podcastjában. A fővárosi képviselő...

A NAPI Online nem vállal felelőséget a cikküldő "Megjegyzés" mezőjébe írt tartalomért és kijelenti, hogy a cikküldő kizárólag látogatóink kezdeményezésére küld leveleket. Tájékoztatásul közöljük, hogy a cikküldő minden elküldött levélben megjeleníti a küldést kezdeményező látogató IP címét.

Copyright 2001-2024 www.napi.hu Online Kft. Minden jog fenntartva.