Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az adótörvények elfogadása után tartott parlamenti tájékoztatóján beszélt először arról, hogy kormány bevezeti a turizmusfejlesztési hozzájárulást. A bejelentés némi értetlenséget váltott ki, hisz a több mint százoldalas adótörvényben elő sem fordult, az új adó bevezetése - a rejtélyt a Portfolio fejtette meg. A javaslat csak az utolsó utáni módosító körben jelent meg a parlament előtt minden előzmény nélkül.

A ma elfogadott parlamenti döntés szerint az éttermi szolgáltatások áfája a jelenlegi 27 százalékról jövő januártól 18, 2018 januárjától pedig 5 százalékra csökken. Az áfacsökkentés indoka, oka a 200 oldalas adótörvényből nem derül ki, hiszen számos más alapvető szolgáltatás, élelmiszer áfacsökkentése indokoltabbnak tűnne, ráadásul erős túlzásnak tűnik, hogy az éttermi étel- és nem alkoholos italfogyasztás 5 százalékkal adózzon, úgymint a gyógyszerek vagy épp az alapvető élelmiszerek.

Láthatóan a kormány is meggondolta magát mert a végszavazás előtti módosítókban a törvényjavaslatba csempészte a turizmusfejlesztési hozzájárulás nevű új adót/járulékot. A négy százalékos különadót 2018 januárjától kell fizetni az 5 százalékos áfa alá tartozó szolgáltatások után - vagyis a forgalmi adó praktikusan nem 5, hanem csak kilenc százalékra csökken.

A hozzájárulás célzott adó - vagyis nem csak a "nemzeti turizmusfejlesztési célok" finanszírozásra fordítják- , bevezetését pedig a "jogbiztonság és az arányos közteherviselés" indokolja - olvasható a kormány által benyújtott indítványban.