A cikk szerzője Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos

Európa lakossága generációk óta a legnagyobb kihívással néz szembe. Az új koronavírus (Covid-19) az utóbbi néhány hónapban futótűzként terjedt, olyan népegészségügyi szükséghelyzetet és gazdasági válságot generálva, amelyre nagyon régen volt már példa. Mindennapi életünket fenekestül felforgatta.

Az utóbbi néhány hónap a maga kíméletlen módján mindannyiunkat kristálytisztán emlékeztetett arra, hogy legnagyobb kincsünk az egészség. Ennek a kincsnek a megvédésére példa nélküli népegészségügyi intézkedésekre került sor, hogy megfékezzük a járvány terjedését. Ezek az intézkedések - az európai polgárok által hozott hatalmas áldozatokkal együtt - lehetővé tették, hogy fokozatosan feloldjuk a járvány miatt hozott korlátozások nagy részét. A lakosság és a gazdaság Európa-szerte óriási megkönnyebbülésként élte meg, és reménnyel töltött el mindenkit, hogy a több hónapig tartó bénultság után újra beindult az élet.

Fontos szakaszhoz értünk

Sok szempontból azonban most érkeztünk csak a válságkezelés legfontosabb szakaszába. Körülöttünk újra megnyitottak a bárok, az éttermek és a mozik, és nagyon sokan készülnek már arra, hogy a hosszú bezártság után nyári szabadságra menjenek. Mennyi fontos, az életünkben meghatározó eseményt voltunk kénytelenek elhalasztani: elmaradtak az érettségik és a ballagások, az egyetemi diplomaosztók, esküvők, és megannyi, már eltervezett és lefoglalt utazás. Mi sem természetesebb, hogy Európa-szerte most mindenki igyekszik pótolni, amit lehet. Mégis nagyon fontos, hogy ne hagyjuk elveszni, amit komoly áldozatok árán sikerült elérnünk a járvány elleni küzdelemben.

A helyzet számottevően javult az EU-ban, egyre kevesebb az új megbetegedés és a halálozások száma, és végre-valahára felszabadulnak a kórházi ágyak, és fellélegezhetnek az orvosok és az ápolók. De ez nem jelenti azt, hogy a koronavírus eltűnt. Újra felütheti a fejét, támadásba lendülhet, ha lankad a figyelmünk. Ennek a jelei már láthatók: több uniós országban újra emelkedni kezdett a fertőzések száma, egy-egy helyszínen a járvány újabb gócpontjai alakultak ki.

Még nem engedhetjük meg magunknak, hogy hátradőljünk. Meg kell erősítenünk felkészültségünket és a képességünket arra, hogy megvédjük Európa polgárait abban az esetben, ha a járványügyi helyzet újra rosszabbra fordul. Nagyon fontos, hogy időben cselekedjünk.

Ezért minden tagállamot arra kérek, hogy növelje a tesztelést a lakosság körében, fokozza a kontaktkövetést és a népegészségügyi felügyeletet.

Mindenütt, ahol a járvány újra megjelenik, a lehető leggyorsabban fel kell lépni, és gondoskodni kell róla, hogy ne terjedhessen tovább. Nem szabad megengednünk Európában sehol sem, hogy szuperterjesztők révén egy-egy rendezvény vagy a vírus megjelenése egy gyárban újabb általános járvány kiváltója legyen. A Covid-19-cel szembeni fellépés életeket ment meg, és a koronavírussal fertőzöttek kezelése továbbra is prioritás, ám ez nem mehet az egyéb betegségekben szenvedők rovására. Ezért felhívom a figyelmet a határokon átívelő szolidaritás fontosságára azokban az esetekben, amikor egyik vagy másik ország egészségügyi kapacitásai túlterheltek. Erre a közösségvállalásra most nagyobb szükség van, mint valaha. Mindenképpen el kell kerülni, hogy a Covid-19 elleni fellépésnek a nem koronavírusos betegek legyenek a szenvedő alanyai.

Nem állhat elő újra olyan helyzet, hogy egy egészségügyi dolgozónak döntenie kell, melyik beteg kapjon életmentő kezelést. Ezért arra kérem a tagállamokat, hogy vegyék számba, milyen egészségügyi berendezésekre, gyártókapacitásokra és nélkülözhetetlen felszerelésekre van szükségük. Uniós szintű eszközöket vehetnek igénybe az ezzel kapcsolatos szükségleteik kielégítésére, és fontos, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

Ez a nyár más lesz

Miközben élvezzük a hosszú nyári estéket és a napsütést, ne feledjük: az idei nyár más lesz, mint az előzőek. Idén az utazás, a társaságba járás, az új ismeretségek kötése bizonyos kockázatokat rejt magában. A legkisebb kockázat is óriási következményekkel járhat. Ezért felkérem minden tagállam kormányát és hatóságait arra, hogy határozott és világos kommunikációt folytassanak a lakossággal. Mindaddig, amíg nincs védőoltás a koronavírus ellen, és nem találtak eredményes módszert a kezelésére, az emberek ki vannak téve a vírusnak. Jóllehet mindent megteszünk azért, hogy felgyorsítsuk a Covid-19-vakcina kifejlesztését, elősegítsük a hozzáférést a kezeléshez, a gyógyszerekhez és az intenzív ellátáshoz, valamint támogassuk a klinikai vizsgálatokat az eredetileg más célra kifejlesztett gyógyszerek koronavírus elleni hasznosítására, a lakosságnak kulcsszerepe van a Covid-19 elleni küzdelemben. Azzal, hogy mindannyian lelkiismeretesen betartjuk a tudományos alapú egészségügyi óvintézkedéseket, sakkban tudjuk tartani a járványt mindaddig, amíg átfogóbb megoldás nem születik.

Csakis egymással összefogva, erőfeszítéseinket összpontosítva fogjuk tudni kordák közé szorítani a helyi fertőzési gócpontokat és megelőzni, hogy a vírus újból elszabaduljon. Továbbra is szükségünk van arra a szolidaritásra és türelemre, mely lehetővé tette a vírus elleni hathatós fellépést.

Az Európai Unió újult erővel lép előre, és életünk fokozatosan visszatérhet a régi kerékvágásba. De körültekintően, a tudomány által vezérelve, az emberek egészségének védelme mellett elkötelezve fogunk előre haladni.