De lehet, hogy pont így van jól: rábízzuk a tesztelést az emberi hülyeségre, hogy közösen mérjük fel a valódi határokat – vélekedik az ITBusiness szerzője.

A cikkíró szerint kicsit túl van misztifikálva az MI, ugyanis az elnevezés már önmagában rossz, hiszen feleslegesen hívjuk intelligenciának. Mi magunk sem tudjuk igazán meghatározni, hogy mi az intelligencia, ezért túl tudományosnak ítéljük a valós kérdéseket, és nem igazán foglalkozunk velük.

Az emberi intelligencia az ember intellektuális bátorsága, amelyet komplex kognitív hatások, magas szintű motiváció és öntudat jellemez.

Az intelligencia általános értelemben az absztrakt gondolkodás, a következtetés, a problémamegoldás és a változó környezethez való alkalmazkodás képességét is jelenti, ami az MI esetében biztos, hogy még sokáig nem lesz lehetséges.

Véletlen, intuíció és humor nélkül

Az MI-nél és a chatbotoknál nincsenek véletlenek, improvizáció vagy megérzések. Az öntudat és az érzelmek jó esetben is csak szimulációk. 

A szerző a technológiából a humort és az empátiát hiányolja leginkább, ezért vitába is szállt a ChatGPT-vel ezzel kapcsolatban, és egy ponton túl már azt tartotta humorosnak, hogy a robot mennyire igyekszik humoros lenni.

Nemcsak az intelligenciát nem tudjuk igazán definiálni, de az MI-t sem.

Olyan ez, mint a hal az akváriumban, különböző irányokból nézve teljesen mást látunk. Nem egyféle MI létezik, hanem sok célspecifikus megoldás, amelyek elsősorban egy-egy konkrét dologra, problémára kínálnak válaszokat.

Ezért aztán nem is a chatbotoktól és az MI-től kell félni, hanem azoktól, akik használják ezeket – vélekedik az ITBusiness szerzője. A teljes írást itt olvashatja.