Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy új városrész kialakításához társított, vagy egy további fejlesztés katalizátoraként elhelyezett dunai fürdő olyan speciális adottságot biztosíthat, ami egyedi, természetközeli élmény lehet a város életében – írja az Építészfórum.

Mindez nem újdonság Budapesten, hiszen 1850-től a második világháborúig több Dunafürdő is működött a folyón. Ezek a létesítmények a folyó felszínén úszó, nyitott, fa szerkezetű uszodák voltak, amik a folyóvizet használták a medencéikben. Az úszó fürdők a szabadidő eltöltésére, sportolásra és társasági életre létrehozott létesítmények voltak, azzal a különleges adottsággal, hogy a medence tisztítása a Duna sodrásával valósult meg, hiszen szerkezetileg hálóval elzárt fenékkel és oldalfallal rendelkeztek, amin a víz át tudott folyni.

Kép: Fortepan

Az ilyen fürdők vesztét a második világháborús bombázások okozták, de a háború alatt épen maradt uszodákat sem helyezték már vissza a vízre, ugyanakkor rögtön a második világháború után felmerült az igény arra, hogy szükséges lenne visszaállítani ezeket a létesítményeket, de engedélyek híján ez végül elmaradt. 

Kép: Fortepan

Kisebb volumenű törekvések a mai napig léteznek ugyan, de egyre inkább kezd feledésbe veszni az egykori Dunafürdők emléke, amiknek rengeteg pozitív hatását azonban a jelenkorban is érdemes lenne kihasználni.

Modern lehetőségek

Egy kortárs igényeknek megfelelő Dunafürdő elhelyezése több szempontnak is meg kell, hogy feleljen. Jelenleg a rakpart szóba jöhető helyszíneinek legnagyobb problémája az autóforgalom miatt korlátozott gyalogos megközelítés. Ezentúl szükség van a jelenlegi városi csomópontok idegenforgalmi, közlekedési, morfológiai kapcsolatainak felülvizsgálatára, hogy az elhelyezés méltán központi helyszínre kerülhessen, könnyen megközelíthetővé váljon, és bárki számára elérhető legyen rövid idő alatt. Ezek a szempontok tudják eleve biztosítani a fürdő optimális kihasználását, és a legnagyobb látogatószámot egy élő városi struktúrába kapcsolva. 

Fontos szempont még a jelenlegi hajózási rendszer figyelembe vétele, hiszen több kikötő is található a rakparton, amik szintén közlekedési csomópontokhoz kapcsolódnak, és egy ilyen fürdő akadályozhatja a Duna hajózhatóságát

Öntsünk tiszta vizet a Dunába

De a helyszíntől független, mégis leginkább korlátozó szempont a vízminőség kérdése. A fővárostól északra található városok rendszeresen mérik a Duna szennyezettségét, és rendszerint fürdőzésre alkalmasnak találják, ezért a természetes strandok akadály nélkül működhetnek számos településen, míg a folyó belvárosi szakaszain a város és a turista hajók szennyvize teszi komplikálttá a helyzetet.

Egy ilyen fürdő megjelenésével azonban élénkülhetne a belváros és a Duna kapcsolata, nagyobb teret kapna a város természethez kapcsolódása, és ez a régi-új funkció turisztikailag vonzó attrakcióvá válhatna, miközben a helyiek kikapcsolódását is szolgálhatná – ecseteli az előnyöket az Építészfórum.