Az alapfeltevés az, hogy az átalányadózás esetén (amennyiben valaki 40 százalék költséghányad alkalmazására jogosult – amivel a legtöbb adózó így van), akkor tavaly 2 millió forint adómentességi határ vonatkozott rá – mondta el a Napi.hu-nak Pálffy Miklós, a Niveus Consulting Group együttműködő jogi partnere.

Ez valóban havi 500 ezer forint bevételt jelentett az esetükben, és ha ezt nem lépték túl, akkor még a főállásúak is csak havi 70-80 000 forint adót fizettek (ami kizárólag tb járulék és szocho volt, mivel személyi jövedelemadót a mentesség miatt nem is kellett fizetniük.)

A törvény biztosítja az átalányadózó egyéni vállalkozóknak

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény az átalányadózó egyéni vállalkozók számára biztosít egy olyan kedvezményt, hogy az adóévben az éves minimálbér feléig mentesíti a vállalkozó jövedelmét az szja-fizetési kötelezettség alól.

Ez az összeg nem a bevételre, hanem a jövedelemre vonatkozik: fő szabály szerint a törvény 40 (ritkábban 80 vagy 90) százalékos költséghányadot vélelmez, azaz a jövedelem a bevétel 60 (esetleg 20 vagy 10) százaléka.

A kötelező átlépés

Tavaly szeptembertől kezdődött a „kötelező átlépés”, és ezt valóban nem kellett arányosítani, tehát tavaly 4 hónapra, ez így jó volt. A mellékállásúak (azok, akiknek mondjuk volt egy főállásuk) nem igazán érték el a havi 500 ezer forintot, így adót nem nagyon kellett fizetniük.

Akik viszont főállásúak voltak – havi 500 ezer forint tavaly sem volt olyan nagy pénz –, azok legfeljebb év végén „csúsztak bele” egy kicsit magasabb adóba

Miért van ez?

Miért van ez? A személyi jövedelemadót az szja alap után kell megfizetni (ahol ugye az első 2 millió forint mentes volt), ha viszont nincs szja alap, járulékot (tb. és szocho) akkor is kell fizetni, de csak a minimálbér és a garantált bérminimum után.

Ez elég kicsi adókötelezettséget jelent. Ha viszont ezt túlléped, az elég nagyot, mert a teljes bevételed mintegy 30 százalékát be kell fizetni adóba. Tavaly ezt az emberek nagy része nem, vagy csak alig lépte túl – hangsúlyozta a Niveus Consulting Group szakértője.