Véglegesítette a jövő heti parlamenti ülés napirendjét a Házbizottság, az Országgyűlés döntés-előkészítő testülete. A testület csütörtökön délelőtti ülésén kormánypárti javaslatra átírták a múlt heti ülésén már jóváhagyott napirendet: ennek fényében csak a március 20-i héten tartják a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló előterjesztés zárószavazását.

A több mint 7 hónapig parkoltatott kormányzati előterjesztés – amelyet tavaly július közepén nyújtottak be, de csak e héten vették napirendre – zárószavazása azért tolódhat el újabb két héttel, mert azzal a Fidesz-KDNP be akarja várni a Svédországba és Finnországba a jövő héten induló „vitarendező tárgyalódelegációt” – értesült róla a hvg.hu.

 

 

 

 

NATO-bővítés: várni kell még arra a magyar igenre

További két hetet csúszik a svéd és finn NATO-csatlakozás parlamenti jóváhagyása. Megvárhatják a tárgyalódelegációt a döntéssel, de Törökország sem jutott még dűlőre. Bővebben>>>

A csütörtöki Házbizottságon Balla György, a Fidesz frakcióvezető-helyettese azzal magyarázta a jövő heti szavazás elmaradását, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségben sokan vannak, akik a magyar kormányt ért kritikák miatt vonakodnak támogatni a két ország NATO-tagságát a viták rendezése előtt.

Így az sem biztos, hogy egy jövő heti szavazáson meglenne a szükséges többség.

Bár arra még nem volt példa az elmúlt közel 13 év során, hogy a kormánypárti frakció többsége nyíltan szembe helyezkedjen Orbán Viktor akaratával egy nyílt szavazáson.

A NATO-bővítést jelentő két törvényjavaslat elfogadásához feles többségre lenne csak szükség a szavazásnál, vagyis a 199 fős törvényhozásból legalább 100 igen szavazatra lenne szükség. Mivel a Mi Hazánk kivételével az összes többi ellenzéki frakció és vélhetően a független képviselők is igennel voksolna, ahhoz, hogy ne legyen meg a többség, a 135 kormánypártiból 97-nek kellene nemmel szavaznia a kormány előterjesztésére, ami meglehetősen valószínűtlen.

A svéd és finn NATO-csatlakozás szerdai parlamenti vitájában a Fidesz és a KDNP is egyértelműen jelezte, hogy támogatják a bővítést, így a vitarendező küldöttség egy tét nélküli politikai akció, ami nem előfeltétele a támogatásnak.