Autómentes környezetben használható a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó közötti rakpartszakasz. A népszerű hagyomány idén is folytatódik, azonban Ferenc pápa látogatása miatt más időpontban várja a rakpart a pihenni vagy mozogni vágyókat: 

május 1-jén, hétfőn vehetik birtokba a Pesti alsó rakpartot akár kerékpárral, rollerrel, vagy gördeszkával, de a BKK közleményében fokozott odafigyelést kért a gyalogosokra, főleg a gyermekekre.

Az említett útszakaszra vasárnapról hétfőre virradó éjszakától egészen hétfő este 11 óráig nem hajthatnak be gépjárművel, a déli irányú forgalom az Irányi utcai lehajtón térhet le a rakpartra, a Közraktár utcától északi irányba hajtók pedig a Hasvas utcánál hagyhatják el azt.

Az útpályán való gyaloglás tilos az Erzsébet híd (Irányi utca) és a Közraktár között: a megnyitott szakasz déli irányból az alsó rakpart járdáján, vagy a felső rakparton közlekedő villamosokkal közelíthető meg – írta a BKK. Hozzátették, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjétől érkezők a Március 15. tér villamosmegállóból délre sétálva érhetik el a helyszínt.

A teljes átadásig a Lánchíd és a kapcsolódó járdaszakaszok továbbra is munkaterületnek számítanak, így a pesti rakpartszakaszon közlekedők a Széchenyi István térnél letérve használhatják az ajánlott gyalogosútvonalat.