Hétfőtől csak pénzért és csak a kiválasztottaknak szabad a határátlépés autóval a Sopron melletti Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) között – írja a Telex. Már állnak a betonba süllyeszthető oszlopok a határon, ahol korábban – időkorláttal ugyan, de – bárki használhatott.

Ahogy arról a Napi.hu oldalán beszámoltunk, nagy volt a felháborodás az osztrák-magyar határ Ágfalvi oldalán múlt kedden, amikor a település polgármestere közölte, júliustól egyszeri 160 eurós díjat kell fizetni azoknak, akik át akarnak menni Ausztriába a két település közötti határátkelőn. Ebből egyébként 140 euró levásárolható az osztrák boltokban, az engedély pedig két évre szól.

Múlt szerda óta lehetett rendkívüli engedélyt kérni a schattendorfi hivatalban ahhoz, hogy július 3-tól járművel is használni lehessen a magyar Ágfalva és az osztrák Somfalva (Schattendorf) közötti határátkelőt. A Telex riportja szerint igencsak csendes a hétfő reggel a somfalvi határon, az oszlopok ugyan a helyükön, de a parkolók mindkét oldalon csurig. Néha felbukkan egy-egy gyalogos vagy kerékpáros, de a kocsik el sem jönnek a sorompóig – mint kiderült, két hét a kérelmek elbírálása, így a határon ma senki sem próbálkozik.

A portál cikke szerint hosszú és göröngyös út vezetett el a határlezárásig – szó szerint és átvitt értelemben is: a két szomszédos falu, Ágfalva és Somfalva évszázadokon át kapcsolatban élt, rokonságokat, földeket is elszakított annak idején a vasfüggöny.

Sokáig földút kötötte össze a településeket, de egy uniós projekt keretében 700 ezer euróból aszfaltos út épült közöttük 2010-ben, aminek – akkor még – a határ mindkét oldalán örültek.

De nem csak a környéken, ugyanis a Sopron környéki ingázók hamar rájöttek, hogy ezen az útvonalon gyorsabb a határátkelés, mint a soproni–klingenbachi határátkelőn. Ahogy nőtt évről évre az ingázók száma, úgy lett az eredetileg kerékpárosoknak szánt út és átkelő egyre forgalmasabb. Emiatt 2015-ben ideiglenes tilalmat vezettek be az ágfalvi határon: hétköznap csak reggel 5 és 8 óra között, illetve délután 16 és 19 óra között lehetett átlépni a határt – írja a Telex. 

Az ingázók és autóik száma pedig egyre nőtt, míg 2023 nyarán eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag lezártak egy határátkelőt az autósok előtt.

 

Vasfüggönyt húztak az osztrákok: 60 ezer forintos belépési díjat szednek a határátkelőnél

Óriási a felháborodás a határ magyar oldalán. Az új szabályok július 3-től lépnek életbe. Az átkelést engedélyeztetni kell az osztrák hatósággal a díj megfizetése mellett. A kérvények indokoltságáról egy osztrák szakértői tanács dönt. Bővebben --->