Az energiaipar mintegy 135 millió tonna metánt juttatott a légkörbe 2022-ben. A metán üvegházhatást okozó gáz, amely az ipari forradalom óta zajló globális hőmérséklet-emelkedés nagyjából egyharmadáért felelős.

A tavalyi kibocsátás csak kevéssel maradt el a 2019-es rekordtól, annak ellenére, hogy jelentősen nőttek az energiaárak és a földgáz iránti kereslet, ami ösztönzőleg hatott a metán megkötését célzó erőfeszítésekre.

A metán a földgáz fő összetevője, így a megkötött metán üzemanyagként értékesíthető.

Így lehetne legegyszerűbben lassítani a felmelegedést

Bár történt némi előrelépés, még mindig túl nagy a kibocsátás, és nem csökken elég gyorsan – hangsúlyozta Fatih Birol, a Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója.

Rövid távon a légkörbe kerülő metán mennyiségének csökkentése az egyik legolcsóbb lehetőség a globális felmelegedés mérséklésére.

„Egyszerűen nincs kifogás” – hangsúlyozta a IEA igazgatója.

Az energiaipar felelős az emberi tevékenységből származó metánkibocsátás negyven százalékáért. Az első helyen a mezőgazdaság áll.

Kényszer nélkül nem lesz előrelépés

Az IEA szerint az olaj- és gázkitermelésből származó metánkibocsátás a háromnegyedével csökkenthető a meglévő technológiákkal és egy szerény, az olaj- és gázvállalatok tavaly szerzett bevételének kevesebb mint három százalékát kitevő beruházással.

Bár több mint 150 ország tett ígéretet arra, hogy a 2020-as szinthez képest legalább harminc százalékkal csökkenti metánkibocsátását az évtized végéig, szakértők szerint kényszerítő mechanizmus híján nem lesz érdemi előrelépés.

Több mint ötszáz, olaj- és gázipari műveletekből származó szuperkibocsátást észleltek a műholdak 2022-ben, és további száz eseményre figyeltek fel szénbányák környékén

– jelentette a Nemzetközi Energia Ügynökség.