A rugalmas munkaidő, illetve a munkavégzés helyének rugalmas megválasztása világszerte létfontosságú tényező a munkavállalók legalább fele számára – derült ki Ericsson Industry and ConsumerLab 2022-es Future of Work elnevezésű kutatásából, amelyben 38 ezer, 18 és 65 év közötti munkavállaló töltött ki online kérdőívet 30 országból, illetve 3600 vállalati döntéshozó 18 országból.

kutatásban részt vett más országok mellett Argentína, Ausztrália, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, az Egyesült Arab Emírségek, az Egyesült Királyság, Egyiptom, Franciaország, India, Japán, Kanada, Kína, Németország, Olaszország, Spanyolország, Svédország, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Törökország. 

A felmérés rámutatott, hogy a rugalmas munkaidő és a munkahely rugalmas megválasztása a munkavállalók 52 százalékának létfontosságú. Minden negyedik válaszadó számára ez minden másnál fontosabb, beleértve a fizetést is, és akár felmondani is hajlandó, ha a munkáltató nem veszi figyelembe ezeket az igényeket.

A munkavállalók fele úgy vélte, a jövőben bárhonnan képes lesz ellátni a munkáját.

A kutatók rámutattak: az otthoni munkavégzés terjedésével az elmúlt években a munkáltatók egyre gyakrabban figyelik munkaidőben a dolgozók tevékenységét alkalmazottfigyelő szoftverekkel, így például a billentyűleütések, egérmozgások követésével, képernyőképek készítésével. A megkérdezett munkáltatók 70 százaléka szerint a jövőben ez általános gyakorlat lesz, és minden második válaszadó mondta, hogy ez jótékony hatással lesz a produktivitásra.

Home office: sokak életében hoz majd változást a technológiaváltás

A munkavállalókért folytatott harcban hívószó lett a távmunka, ugyanakkor sok munkáltató ragaszkodik a röghöz kötéshez. Előrejelzések szerint a munkaidő-nyilvántartó szoftverek területén a jövőben robbanás várható. Bővebben>>>

távmunka már meg is nyitotta az utat az előtt, hogy bizonyos munkakörökben, például az informatikában dolgozók akár más országokban, más földrészeken működő cégeknél helyezkedjenek el. Ezt a jelenséget azonban másként látják a fejlett és a fejlődő országokban. 

Európában az alkalmazottak 65 százaléka tart tőle, hogy az alacsonyabb munkaerőköltségű országokból bedolgozók veszélyeztetik az állását. A fejlődő országokokban működő munkaadók 72 százaléka pedig attól fél, hogy a gazdagabb országok cégei elszipkázzák a tehetségeket.

A közlemény idézte Andreas Erlandssont, az Ericsson IndustryLab vezetőjét, aki elmondta: a munka jövője egyre inkább az infokommunikációs megoldásoktól, például a nagy sebességű, világszerte elérhető mobilkapcsolatoktól függ.

A távmunka egyértelműen velünk marad - talán nem olyan szinten, mint a világjárvány idején, de lényegesen magasabb szinten, mint a pandémia előtt

 — fogalmazott.

Mutatjuk, hogy bánjon a munkavállalóval, hogy sikeres legyen a cége

Azok a cégek tudnak sikeresek lenni, amelyek a munkavállalóikra partnerként tekintenek, és velük együttműködve hoznak létre olyan fenntartható munkamodelleket, amelyek hatására a dolgozók a legjobbat tudják kihozni magukból – derül ki a Deloitte Globális Humán Erőforrás Trendek 2023 kutatásából. Bővebben>>>