Nem adta fel a német kormány a marihuána szabad fogyasztására és kereskedelmének legalizálására tett erőfeszítéseit azt követően sem, hogy a fiataloknak tett választási ígéretek részben szertefoszlottak: az Európai Bizottság véleménye szerint az ősszel bemutatott törvénytervezet elfogadásával Berlin megsértené az Európai Unió szabályait.

Brüsszel álláspontja szerint a kannabisz kereskedelmi célú előállításának és a növény forgalmazásának szabályozása nem tagállami, hanem uniós szinten szabályozott. A fogyasztás büntethetősége viszont már tagállami hatáskörbe tartozik.

Berlinnek így a kannabisz-bizniszről ugyan le kell mondania, de a rekreációs célú füvezés engedélyezése nem zavarja Brüsszelt.

Jó üzletnek tűnt, de nyűggé vált a marihuána

A napokban mutatta be az új német marihuána-törvény tervezetét Karl Lauternbach egészségügyi és Cem Özdemir agrárminiszter. Hangsúlyozták, hogy a brüsszeli döntés miatt kellett visszavenni az ambiciózus törekvésekből, amely a füvezés teljes dekriminalizálását eredményezte volna. A berlini kormány ugyanakkor minden eszközt megragad, hogy uniós szinten változzanak a kereskedelemre és termesztésre vonatkozó szabályok.

Németország lehetett volna a marihuána európai fellegvára

Brüsszel mellett több tagállam is attól tartott, ha Berlin meglépné a teljes legalizálást, akkor a törvényes német piac termékei gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül árasztották volna el Európát. Az eredeti törvénytervezet legfontosabb pontjai:

  • Marihuánát csak 18 év feletti német állampolgárok vásárolhatnak és fogyaszthatnak. 
  • A 18 év alatti fogyasztók sem büntethetők, ugyanakkor részükre elrendelhető kötelező prevenció.
  • Bárhol és bármikor – így a közterületeken is – rá lehet gyújtani egy füves cigarettára, de autóvezetés és más tevékenység mellett továbbra is tilos.
  • A németek THC tartalomtól függetlenül legfeljebb 20-30 gramm füvet tarthatnak maguknál, otthonukban pedig legfeljebb kettő, meghatározott forrásból beszerzett kendernövényt, amelyet be kell jelenteni az állam által kijelölt szervhez.
  • marihuána kizárólag az erre kijelölt üzletekben és a gyógyszertárakban beszerezhető. Az üzletekben mást nem árulhatnak, csak 18 éven felüliek tartózkodhatnak az üzletben és a vevőknek igazolniuk kell személyazonosságukat. Bővebben >>>

Az új tervezet szerint a marihuána fogyasztása a jövőben nem lenne bűncselekmény. A növény termesztése és forgalmazása ugyanakkor az eredeti tervezethez képest rendkívül korlátozott lehet.

Ez sokaknak csalódást okozott, mivel a kormány korábbi ígéretei miatt a lakosság és az üzleti szereplők is biztosra vették az eredeti törvényjavaslat uniós jóváhagyását.

A miniszterek azt is kiemelték, hogy az új törvényjavaslat a brüsszeli iránymutatás mellett készült olyan tartalommal, ami már nem teszi szükségessé a bizottsági jóváhagyást sőt, a német törvényalkotás is gyorsabb lesz. A megnyirbált javaslat elfogadása így már biztosra vehető.

Kannabisz-biznisz helyett kannabisz-klubok

Brüsszel döntése miatt gyakorlatilag szertefoszlottak azok a tervek, amelyek támogatták volna – állami felügyelet mellett – a nagyüzemi német fűtermesztést, a feldolgozást és franchise rendszerű forgalmazást.

A most ismertetett elképzelés szerint legfeljebb otthoni és kisüzemi marihuána-termesztésre adna lehetőséget az új törvény.

A részletekről egyelőre keveset lehet tudni, de a német sajtóinformációk szerint a növény otthoni termesztése kizárólag saját célú lehetne, mennyiségi korlátozás mellett és bejelentési kötelezettséggel.

Kisüzemi termesztésre is lenne lehetőség azzal a céllal, hogy az uniós mozgásteret figyelembe véve is hozzá tudjanak jutni a németek a fűhöz.

A szigorúan korlátozott értékesítést úgynevezett Kannabisz-klubok végeznék, amelyek nonprofit formában működhetnének, szigorú állami kontroll mellett.

A lakosság sem szívhatna akármennyit:

  • kiskorúaknak tiltott lenne a marihuána, ám büntetni őket sem lehetne,
  • a 18 és 21 év közöttieknek fejenként havi 30 grammot,
  • míg a 21 év felettieknek havi 50 grammot lehetne megvásárolniuk.

Azt ugyan nem korlátozza az új tervezet, hogy egy felnőtt mekkora mennyiséget tarthat magánál, és a fogyasztásra sem vonatkozna külön szigor, ám a hozzáférés jelentős korlátozása hatással lesz a keresletre is.

A legalizálás a feketepiac elleni csodafegyver?

A Brüsszel által elkaszált javaslat a marihuána teljes dekriminalizálását jelentette volna, vagyis elfogadása és hatálybalépése esetén Németországban nem számított volna bűncselekménynek semmi olyan tevékenység, ami összefügg a fű fogyasztásával és kereskedelmével.

A német kormány a teljes termékpályán lehetővé tette volna a piaci működést, vagyis a mezőgazdasági termesztést és feldolgozást, de a forgalmazást is a piaci szereplők kezébe adta volna. A marihuána értékesítésének lehetőségét a tapasztalt nemzetközi szereplők már kész tervekkel, komplett franchise rendszerű hálózat-üzemeltetési ajánlatokkal várták.

Látványos üzletek, széles választék és piaci modell helyett korlátozott mennyiségben, a nonprofit állami Kannabisz-Klubban lenne beszerezhető a kisüzemi marihuána
Látványos üzletek, széles választék és piaci modell helyett csak korlátozott mennyiségben, kizárólag a nonprofit állami Kannabisz-Klubban lenne beszerezhető a kisüzemi termesztésű marihuána

Karl Lauternbach bírálta állásfoglalása miatt az Európai Bizottságot, mivel a német kormány határozott álláspontja szerint csak a legalizálással szorítható vissza az illegális kábítószer-kereskedelem. Úgy vélik, nem ugrana meg jelentősen a fogyasztók száma és a mennyiség sem, ellenben a hatóságok ellenőrzésük alá tudnák vonni a jelenleg illegális kereskedelmet és a folyamatosan növekvő feketepiacot.

A miniszter kiemelte, egyre többször találnak a hatóságok szennyezett, az egészségre káros, akár súlyos állapotot is előidéző szereket és ellenőrizetlen körülmények között termesztett, fokozottan egészségkárosító növényeket.

A német marihuána-szabadságot bírálók ezzel szemben azt hangsúlyozzák, hogy bizonyítottan a kannabisz-fogyasztás a keményebb szerek használatának előszobája, így a legalizálás súlyos következményekkel járna, a fogyasztók pedig idővel ismét a feketepiacon keresnék a továbbra is tiltólistás, de már keményebb drogokat.

Drogháború jöhet Berlin és Brüsszel között

Németország továbbra sem tesz le arról a tervéről, hogy a marihuána teljes legalizálásával és a piac megteremtésével egyrészt a német fiatalok kedvében járjon, másrészt visszaszorítsa és ellenőrzés alatt tartsa az illegális kereskedelmet. Cem Özdemir agrárminiszter kiemelte:

Berlin stratégiai célként tűzte ki, hogy a hasonlóan gondolkodó tagállamokkal közösen erőfeszítéseket tegyenek az EU-s szabályozás megváltoztatására,

így akár már középtávon leporolhatják az eredeti koncepciót. A miniszter már jelezte, hogy több ország kormányával elkezdte a zárt ajtók mögötti tárgyalásokat, ugyanakkor a részletekről nem kívánt többet elárulni.

 

Csak politikai cukiságkampány a legális füvezés?

A német választásokon a zöldek és liberálisok kampányának egyik legfontosabb ígérete volt a marihuána teljeskörű legalizálása. Ezzel az ígérettel a fiatalok szavazatának elnyerése volt a cél, ugyanakkor egyes elemzők szerint az ígéret megszegése komoly bizalomvesztést okozna a fiatalabb szavazóknál. A szakértők szerint a marihuána-törvény tisztán politikai trükk volt, mivel az első pillanattól egyértelmű volt, hogy Brüsszel azt nem hagyja jóvá, miközben a kormányzati kommunikáció végig azt sugallta, nem lesz akadály.