A miniszter szerint mindeközben „történelmi mélypontra” csökkent a regisztrált álláskeresők száma, a foglalkoztatottaké pedig 4,8 millió fő közelében van. Hozzátette, meglátása szerint a kormány intézkedéseinek eredményeképpen júliusban megállhat a reálbércsökkenés, augusztustól pedig újra nőhet a fizetések vásárlóereje, vagyis a bérek idén megőrizhetik a reálértéküket – írja az MTI.

Ezzel együtt Nagy Márton úgy látja, hogy visszaállhat az 5 százalék feletti reálbér-növekedési ütem. Szerinte szükségszerű a bérek vásárlóerejének megőrzése és annak dinamikus növelése, mivel a fogyasztás csak így bővíthető, ami elengedhetetlen a gazdasági növekedés gyors visszapattanásához.

A miniszter szerint elértük a gazdasági ciklus alját

A múlt héten derült ki, hogy mintegy 2,4 százalékkal csökkent a GDP éves alapon a második negyedévben, amelyre a gazdaságfejlesztési miniszter úgy reagált, hogy a „háború és a szankciók” befolyásolták károsan a magyar gazdasági teljesítményt, mivel a fogyasztás visszaesett és lassultak a beruházások.

Hozzátette, hogy a GDP visszaesés szerinte a „gazdasági ciklus alja”, és mostantól növekedési irányba fordulhat át, a harmadik és a negyedik negyedévben gyors visszapattanás várható. Hozzátette, a kormány célja a 2023-as évre nézve, hogy elkerülje a recessziót.

 

 

 

Felzabálja a családtámogatásokat az infláció

A nehéz költségvetési helyzetben a kormány jól járt az inflációval, legalábbis a családtámogatások terén egész biztos. Az általános árszínvonal emelkedése ugyanis némán, de annál erőteljesebben és gyorsabban csökkentette az állam terheit. Némán, hiszen a támogatási rendszer megszüntetéséről szó sincs, egyszerűen elértéktelenedik az „állami segítség”.
Bővebben--->