Joe Biden amerikai elnök februárban jelölte Bangát a pénzintézet vezetői tisztségére, amelyet hagyományosan amerikai állampolgár tölt be. A 63 éves indiai-amerikai üzletember legutóbb a General Atlantic befektetőcég igazgató-helyetteseként szolgált.

A Banga előtt álló kihívások egyike lesz a Világbank reformja, amelyet a pénzintézet saját maga szorgalmaz.

Mandátuma öt évre szól és ő volt az egyetlen jelölt a tisztségre, amelyet június 2-tól fog betölteni.

David Malpass februárban jelentette be váratlanul lemondását. A 66 éves amerikai közgazdászt még Donald Trump volt amerikai elnök jelölt a tisztségre. Malpass, aki több mint négy éven keresztül vezette a multilaterális fejlesztési bankot, tavaly egyebek között a globális felmelegedéssel kapcsolatos kijelentéseivel hívta fel a figyelmet.

Bírálói szerint megkérdőjelezi az emberi tevékenység okozta klímaváltozást.

Az Egyesült Államok kormánya választja a Világbank elnökét, az európai vezetők a Nemzetközi Valutaalap irányítóját

Joe Biden dicsérte az új aspiráns, Ajay Banga köz- és magánszféra közötti partnerségek kialakításában szerzett tapasztalatait a pénzügyi integráció és az éghajlatváltozás kezelése érdekében. Ajay Banga 2021 decemberében vonult nyugdíjba 12 év után a Mastercard Inc éléről, amelynél azt a célt tűzte ki, hogy 2025-ig 1 milliárd embert és 50 millió mikro- és kisvállalkozást von be a digitális gazdaságba, emellett az éghajlatváltozás, a nemek közötti egyenlőség és a fenntartható mezőgazdaság területén végzett munkát.