Idén februárban a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, közösségi szálláshelyeken) 552 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1 százalékkal, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbi adatokhoz képest, derül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékkal csökkent, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakáké 17 százalékkal nőtt.

2023. január–februárban a belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el, mint az előző év azonos időszakában - derül ki a KSH elemzéséből.

Így néz ki a februári vendégforgalom

A belföldi vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 13 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 305 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 694 ezer volt. Utóbbiak 77 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 11 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

A forgalom a panziókban 17, a közösségi szálláshelyeken 19 százalékkal csökkent a 2022. februárihoz viszonyítva.

A két legnépszerűbb turisztikai régióban, a Budapest–Közép-Duna-vidéken és a Balatonon a belföldivendég-éjszakák 27, illetve 17 százalékát regisztrálták.

A külföldi vendégek száma 16, a vendégéjszakáké 17 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A szálláshelyekre érkezett 247 ezer vendég összesen 686 ezer vendégéjszakát töltött el. Ezek 83 százalékát szállodákban töltötték, ahol a vendégéjszakák száma 17 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák 65 százalékát regisztrálták.

Az összes bruttó árbevétel közel 30 milliárd forintot tett ki, amely folyó áron 42 százalékkal magasabb volt az előző év azonos időszakinál.

Széchenyi Pihenőkártyával a kereskedelmi szálláshelyeken 7,6 százalékkal többet, 1,7 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

1873 kereskedelmi szálláshely, köztük 778 szálloda és 847 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az összes eltöltött vendégéjszaka 50-50 százalékban oszlott meg a belföldi és a külföldi vendégek között.

2023. január–februárban az előző év azonos időszakához képest

  • a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több, összesen 2,8 millió vendégéjszakát regisztráltak;
  • a belföldi vendégek 4,4 százalékkal kevesebb, a külföldiek 26 százalékkal több (egyaránt 1,4 millió) vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt, és közel 62 milliárd forintot tett ki.