Egy tanévnyitás előtti értekezleten eligazítást tartott a Belügyminisztérium (BM) az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény alkalmazásáról. A tankerületi igazgatóknak egy kérdőíves felmérés keretében arról is számot kellett adniuk, mennyire ismerik az új jogszabály egyes rendelkezéseit – írja a Népszava.

A felelet-kiválasztós teszt során a BM azt vizsgálta, hogy az igazgatók naprakészek-e a státusztörvénnyel kapcsolatos feladatokról.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának úgy nyilatkozott, hogy

a tankerület vezetőinek szeptember 15-ig kell informálniuk az iskolaigazgatókat és a tanárokat az új szabályokról, azonban a státusztörvény részletszabályairól még meg sem jelent a rendelet.

Az új törvény szerint  24 órában határozható meg a tanárok kötelező tanóráinak száma – az eddigi 22-26 helyett –, így ha most valakit túlóráztatnak, azt ki kell fizetni. Igen ám, de a hírek szerint még nem merik beosztani a pedagógusokat az intézményvezetők, ugyanis még arról sem tudnak, hogy milyen költségkerettel rendelkeznek a túlórakifizetéseket illetően.

Emiatt számos iskolában megszüntetik a szakköröket és a felzárkóztató foglalkozásokat is.

Erről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt is tájékoztatta a PDSZ.

A szakszervezetet arról is informálták, hogy akad olyan tankerületi központ, ahol nem engednek 14 fő alatti csoportokat létrehozni, ez veszélyt jelent például a nyelvoktatásra, hiszen ott csoportokra bontja tartják az órákat. Ez azért érdekes, mert a létszámokra vonatkozó szabályok nem változtak az új törvényben.

Több iskola is úgy tájékoztatta a szakszervezetet, hogy a központból azt az utasítást kapták, hogy reggel 8-tól délután 4-ig minden nap kötelező bent lennie úgy egy pedagógusnak, hogy nincsen konkrét feladata – ez akár a munkaidő terhére is – ez a PDSZ szerint viszont abszolút jogellenes.