Tavaly minden rekordját megdöntötte a Szíjj László érdekeltségébe tartozó, kft.-ből zrt.-vé alakult Duna Aszfalt, a Közgép bukása után piacvezetővé vált mélyépítő társaság: tavaly összesen 176 milliárd forint bevételt könyvelt el, ami 19 milliárddal több, mint a korábbi, 2019-es csúcs - írja a 24.hu. Az adózás utáni 26 milliárdos rekordnyereségből a tulajdonos 7 milliárdos osztalékot vesz fel. A Duna Aszfaltnak a jövő miatt sem kell aggódnia, csak a Magyar Közút által kiírt közbeszerzések keretében 2024-ig 270 milliárd forint értékben végezhet különféle munkákat.

Garancsi István, a miniszterelnök kötélbarátjaként is emlegetett üzletember többségi tulajdonában lévő Market Építő Zrt. mérlegében sincs mély nyoma a válságnak: a vállalat ötmilliárddal kisebb, 183 milliárd forintos nettó árbevételt ért el az előző évhez képest, de az adózott eredménye csúcsot döntött. A 17 milliárdos profit tízmilliárddal több a 2019-esnél. A részvényesek az üzleti év végén 5,7 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntöttek - erről bővebben itt olvashat.

Mészáros Lőrinc Mészáros és Mészáros Kft. nevű építőcége a járvány alatt 29 százalékos növekedést produkált. A 113 milliárd forintos forgalomból 15,5 milliárd forint nyereséget hozott össze, amit Mészárosék ki is vesznek osztalékként, sőt, azt kiegészítik 15,7 milliárdra az eredménytartalékból.

A Mészáros család ZÁÉV Zrt. nevű magasépítőcégének forgalma ugyan 72 milliárdról 53 milliárd forintra csökken egy év alatt, az adózott eredményét így is növelni tudta 300 millióval, 7,1 milliárd forintra. A teljes profitot kifizetik osztalékként a részvényeseknek.

A ZÁÉV mellett a Magyar Építő Zrt. is részt vesz az új budapesti atlétikai stadion építésében, ez a cég a Paár Attila érdekeltségében lévő WHB-csoport tagja (a Magyar Építő másik tulajdonosa az Épkar Zrt.), amelynek jelentősen, 20 milliárddal csökkent a nettó árbevétele az előző évhez képest, 27,4 milliárd forintra. Az 1,8 milliárdos profitból 1,5 milliárdos osztalékot fizetnek.

A West Hungária Bau Kft. (WHB) ugyanakkor rekordot döntött: 16 milliárddal növelte a forgalmát 2020-ban, 77,3 milliárd forintra, a nyereségét pedig megháromszorozta, 11,4 milliárdra. Osztalékként közel 5,7 milliárdot fizetnek ki. További adatokat a 24.hu cikkében olvashat.