72 ezer magyar család kért az állami ingyenpénzből

Az éves hazai GDP 0,5 százalékát meghaladó összegben, mintegy 205 milliárd forint értékben kérelmeztek eddig az állam lakhatási támogatásából, a a Családi Otthonteremtési Kedvezményből. Összesen 72 ezer család veheti igénybe a csok-ot - írja a Privátbankár.
Szabó Dániel, 2018. május 13. vasárnap, 12:31
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Meglepő adatokat közölt arról a Duna House a saját rendszerének elemzései alapján arról, hogy milyen a csok felhasználásának területi eloszlása: a gyermekvállalás fejében járó lakhatási támogatás a keleti országrészben a legnépszerűbb, míg Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

A Duna House Hitelcentruma által közvetített ügyletek alapján országszerte a hitelfedezettel ingatlant vásárlók 15,5 százaléka családi otthonteremtési kedvezményt is igényel lakáscéljai eléréséhez 2018 első negyedévében. A csokos vásárlók aránya az elemzés alapján a keleti országrészben a 24,6 százalék, míg nyugaton 19,2 százalék, Budapesten csak 11,5 százalék igényli.

Budapesten az átlagos közvetített hitelnagyság 11,5 millió forint, amely egy átlagos budapesti, 35 millió forintos ingatlantranzakció 32 százaléka. Ha vidéken vizsgáljuk az átlagos adatokat, akkor a 7,5 milliós hitelösszeg és a 15 millió forintos ingatlanár is csak 50 százalék fedezeti terheltséget mutat - idézi a Privátbankár a cég közleményét.

A csok nagyon fontos eleme a kormány demográfiai akciócsomagjának. A miniszterelnök célja, hogy 2030-ig megállítsák a népességfogyást.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.05.14 07:00

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html