A Nagy Imre szobornak sem kegyelmez a kormány

Az Orbán-kormány folytatja a második világháború előtti múlt visszaépítését a Kossuth tér környezetében is, így eltávolítják Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát is a Kossuth térrel szomszédos Vértanúk teréről.
Domokos Erika, 2018. július 18. szerda, 18:43
Fotó: MTI Fotó

Wachsler Tamás javaslata alapján a Jászai Mari tér lehet az új helyszín, ahová az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel Nagy Imre szobrát - tudatta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az MTI-vel. (A képen Varga Tamás Nagy Imréről készült bronz szobra látható, azon a mártír miniszterelnök egy hídon áll, a fejét a Parlament felé fordítja - a szerk.)

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának délelőtti zárt ülésén a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek sorában elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet is. Wachsler Tamás az ülés zárt jellegére tekintettel a megbeszélés részleteit firtató kérdésre nem válaszolt, ugyanakkor elmondta, hogy hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

A környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint - a tömegközlekedés járatainak kivételével - gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren - mondta a vezérigazgató.

A bizottság ülésén kapott kérdést a Nagy Imre-szobor sorsáról is. Wachsler Tamás álláspontja szerint - az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében - a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.

A jelenleg itt álló Nagy Imre-szobor új, méltó helyre kerül - mondta Wachsler Tamás az MTI-nek.

A kép forrása: MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2018.07.19 07:47

A hiedelmekkel ellentétben Nagy Imre egy sötét komcsi volt. Érthetetlen, hogy miért tekintenek rá sokan, mint valami nagy hősre. Ezt a történészeknek már régen napvilágra kellett volna hozniuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kabainetk@freemail.hu, 2018.07.18 19:56

Wachsler nertárs helyében én aggódnék, hogy a korszaknak megfelelően előbb-utóbb vonatkozik rám valamelyik zsidótörvény. Már csak hagyománytiszteletből is!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Papuska54, 2018.07.18 19:21

A dolog éppen aktuális. Most olvashattunk Miklós cár és családja lemészárlásáról, amiben Nagy Imre fontos szerepet játszót. Részt vett a kegyetlen erőszakban, sőt ő adta le a kegyelemlövéseket a még mozgó családtagokra. Biztonság kedvéért a tömegsírba is belelőtt. Bár elég fiatal volt, ez többek között magyar tettestársaira is elég szégyen. Keveset is beszélnek róla!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html