Lakást bérelne? Mutatjuk az aktuális bérleti díjakat

Budapesten a lakások bérleti díja 7 százalékkal emelkedett öt év alatt, átlagosan most havi 160 ezer forintba kerül egy lakás. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcon 14 százalékkal, Győrben 4,7 százalékkal nőttek a díjak. A kereslet mindkét városban jelentősen nőtt - írja friss elemzésében az ingatlan.com.
Szepesi Anita, 2019. október 2. szerda, 11:07
Fotó: Getty Images

Budapesten a kiadó lakások átlagos bérleti díja idén októberben 160 ezer forint volt, azaz éves összevetésben 7 százalékos drágulás. A kereslet lényegében stagnál, de ez továbbra is jelentős érdeklődést takar. Balogh László, a portál vezető szakértője a fővárosi albérletpiac szembemegy az eladó lakások szegmensével.

A fővárosi eladó lakások iránti kereslet megcsappant idén június óta elsősorban azért, mert kevesebb befektetési célú lakásvásárló van jelen. Emiatt az áremelkedése is jóval visszafogottabb lett. Az albérletpiacon viszont a kereslet folyamatosan újratermeli magát, mert továbbra is sokan költöznek a fővárosba jobb munkalehetőségek és magasabb fizetések érdekében.

Mi a helyzet vidéken?

Debrecenben idén októberben a kiadó lakások átlagos bérleti díja 100 ezer forintot tett ki,  éves szinten 5 százalékos volt az áremelkedés. Az albérletek iránti kereslet a Hajdú-Bihar megyében és Debrecenben 10 százalékkal nőtt egy év leforgása alatt.

Szegeden most átlagban 100 ezer forintért lehet lakást bérelni havonta, 2018 októberéhez képest a szegedi albérletek csak 5 százalékkal drágultak. Szegeden és a megyei nagyvárosokban a kereslet Budapesthez hasonlóan stagnált éves összevetésben.

Pécsen tavaly októberhez viszonyítva pedig 6 százalékkal 95 ezer forintra nőtt az átlagos bérleti díj. Itt a kereslet közel 20 százalékkal erősödött.

Van, ahol csökkent a díj

Két városban csökkentek az átlagos bérleti díjak tavaly októberhez képest: Sopronban 110 ezer, Szolnokon pedig 90 ezer forintos lakbért kérnek el havonta a tulajdonosok, ami éves szinten 8 és 10 százalékos csökkenésnek felel meg.

A miskolci albérletpiacon most átlagosan 80 ezer forintért lehet lakást bérelni. Ez 14 százalékos emelkedést jelent. Ez köszönhető az erős keresletnek, amely az ingatlan.com adatai szerint 19 százalékkal nőtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Katalin Kormos, 2019.10.02 22:17

Nyilvánvaló, hogy kormányzati (állami) beavatkozás kellene ahhoz, hogy a reálértéken (vagy inkább megfizethető szinten) maradjanak az árak, és ne karcolják az eget.
Ehhez nagyobb tömegű állami lakásvásárlások lennének szükségesek, de természetesen egy MAGÁNállam, mint amilyen a fideszes állam is, nem érdekelt a helyzet ilyen irányú rendezésében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html