Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A meghívásos közbeszerzési felhívást az ajánlatkérő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben

A fővárosi önkormányzat tavaly decemberben csak feltételekkel járult hozzá a stadion megépítéséhez. Egy kizárólag atlétikai világverseny lebonyolítására alkalmas stadion helyett nyílt, lakossági tömegsport igények kielégítésére is alkalmas és kulturális események befogadására is képes, hosszú távon fenntartható, a zöld szempontokat maximálisan érvényesítő rekreációs célú közpark (Ferencvárosi Szabadidős és Sportpark) részeként épüljön meg a világbajnokság megrendezésére is alkalmas atlétikai központ, a tisztességes piaci verseny és a legteljesebb átláthatóság biztosítása (valamennyi polgári jogi szerződés megkötést követő közzététele) mellett.

Jogerős az építési engedély

A mostani tenderfelhívás szerint jogerős építési engedély van a stadionra, de arról nem esik szó, hogy ez tartalmazza-e a főváros feltételeit. A felhívás a stadion helyét így határozza meg: északról a Déli összekötő vasúti híd és a Rákóczi híd, keletről a csepeli HÉV,  majd a Kvassay közúti híd, a helyi kikötő út, délről a Duna soroksári ága, míg nyugatról a Duna határolja.

A nyertesnek a stadion szerkezetébe 9600 tonna acélt és 30,9 ezer köbméter betont kell beépítenie. Feladata az építészeti, épületgépészeti és épületvillamossági feladatok ellátása. Az atlétikai vb-re készülő stadionban 14 531 fix- és a mobil lelátókon további 22 795 ülőhely lesz. Az acél tetőszerkezet felülete 25 ezer négyzetméteres. Az építési idő 48 hónap. Az ajánlatkérő az eljáráson öt jelentkezővel számol.

Nem pályázhat akárki

A jelentkezőknek referenciaként be kell mutatniuk három olyan sportlétesítmény generálkivitelezésére vonatkozó referenciát, amelyeknek az építése 96 hónappal korábban kezdődött és 60 hónapon belül fejeződött be. A jelentkezőknek az elmúlt három lezárt üzleti évben magasépítési kivitelezésből legalább nettó 70 milliárd forintot árbevételt kellett elérniük. A jelentkezési határidő március 18-án jár le.

Az atlétikai stadion terveit közel ötmilliárd forintért készítette el a Napur Architect Építészeti Iroda Kft

Mészáros Lőrincék már bontanak

A felcsúti Fejér-B.Á.L. Zrt. és a Föld-Trans 2001 Kft. végzi el a bontási munkákat a budapesti atlétikai aréna helyszínéül kiszemelt területen, nettó 4 ,1milliárd forintért. A régi Puskás stadion bontását is Mészáros Lőrinc családjának érdekeltségébe tartozó cég, a ZÁÉV Zrt. végezte el a Föld-Transszal együtt, nettó 4 milliárd forintért. A ZÁÉV építette fel a stadiont a Magyar Építő Zrt.-vel együtt, fővállalkozóként, mintegy 150 milliárd forintért. Az összes költség 160 milliárdot tehet ki.