Mélyebben kell a zsebükbe nyúlni azoknak, akik a Balatonnál szeretnének ingatlant venni – áll a Duna House legfrissebb elemzésében. Továbbra sem ritka, hogy fővárosi árat kérnek el a vevőktől a tó környékén lévő ingatlanokért.

A Balaton felzárkózott Budapesthez - már ami az ingatlanárakat illeti: újépítésű lakást már nem lehet találni egymillió forintos négyzetméterárnál olcsóbban. Az idei adásvételek alapján az északi part drágább a délinél, a használt ingatlanok ára itt 400 és 800 ezer forint között mozog, amely átlagosan 50 millió forint feletti ingatlanértéket jelent.

A déli parton alacsonyabb átlagárakkal találkozhatunk, még úgy is, hogy Siófok jócskán felhúzza az átlagot. A vízpart közelében lévő ingatlanokért kétmillió forintos négyzetméterárat is kifizetnek a vevők a városban. „Mostanában még több ember szeretne minél több időre kiszabadulni a zajos nagyvárosok bezártságából. Sokszor már csütörtök délután tele van az autópálya a Balatonra tartókkal, akik jellemzően ragaszkodnak a városi kényelmükhöz, és ezért hajlandók fővárosi árakat fizetni az újépítésű, vízparti apartmanokért” – állítja Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Olcsóbban csak kompromisszumokkal

A Balatonnál is egyre gyakoribb a 200 millió forint feletti családi ház, vagy nyaraló. 30-40 millió forinttal a zsebünkben már erős kompromisszumokat kell kötni: a vízparti településektől 3-5 kilométerre eső ingatlanokból lehet válogatni ekkora összegből, a tó melletti, felkapott településeken ennyiből már nem lehet ingatlanhoz jutni.

A Balatonra a tótól 150-200 kilométerre fekvő nagyvárosokból is érkeznek érdeklődők, sőt, akár Nyugat-Európából is. Őket viszont meglepő módon nem csak a vízpart vonzza. „A német és a holland családok nem a vízparti ingatlanok, hanem a főként a belső-somogyi területeken lévő autentikus parasztházak iránt érdeklődnek, ahol megoldható a gazdálkodás is” – közölte Benedikt Károly.