Tasnádi László volt belügyi államtitkár ingatlanüzemeltetéssel, -bérlettel és vagyonkezeléssel foglalkozó cége, a BLK Corporation Kft. megszerezte a Crozant Property Zrt.-t, amelynek székhelye Balatonlelle, Köztársaság utca 40. alá van bejegyezve - adta hírül a HVG. Ez az a vízpari üdülő, amit telekkel együtt 285 millió forintos kikiáltási áron - több más ingatlannal egy csomagban, összesen 15 milliárd forintért - eladott tavaly a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egy Jellinek Dánielhez köthető ingatlanalapnak. (Jellinek milliárdos ingatlanbefektető, aki gyakran boltol az állammal és a kormányhoz közel álló üzletemberekkel - jegyzi meg a HVG.)

A cégbírósági adatok szerint Jellinek és az ReoCo Value Added Ingatlanalap 2022. április elsejével ruházta át a Crozantban lévő részvényeit a BLK Corporationnak. A BLK-nak - 50 százalékban közvetlenül és 50 százalékban egy cégen keresztül közvetve - Tasnádi László volt belügyminisztériumi államtitkár a tulajdonosa (aki egyebek mellett Pintér Sándor belügyminiszter volt cégének, a Civil Biztonság Szolgálat Zrt.-nek a vezérigazgatója is).

A Crozant december óta tulajdonosa a balatonlellei Köztársaság utca 40. szám alatti, 5461 négyzetméteres üdülőingatlannak, amit tavaly nyáron árverezett el az MNV. A korábban többször meghirdetett telekről lapunk is írt, mint potenciális vízparti fejlesztési területről. Észak felől teljes szélességében vízparttal rendelkezik, a növényzete ősfás, parkosított. Az ingatlant déli irányból a Köztársaság utca és az azzal párhuzamosan futó a Budapest-Nagykanizsa vasútvonal határolja. 

A telken három épület áll, ezeket évek óta nem használták, kívül-belül felújításra szorulnak. Az utcafront felőli kétszintes villaépület helyi védett épület, az ingatlanon még egy kétszintes szálloda és egy földszintes konyha-étkezde található.

Balatonlelle, Köztársaság u. 40
Balatonlelle, Köztársaság u. 40, villaépület.
Kép: MNV

Az ingatlan nyugati szomszédja a 160 férőhelyes kikötővel és szálláshelyekkel rendelkező BL Yachtclub & Apartments. A jachtkikötő tulajdonosa a Pens Holding Kft., amely a volt Gallicoop-tulajdonos Erdélyi István egyik családi vállalkozása.