A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 53 éves férfival szemben, aki 2010 és 2013 között 26 sértett sérelmére követett el csalásokat - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében. A vádlott egyesekkel elhitette, hogy kedvezményes áron önkormányzati tulajdonú lakáshoz juttatja őket, míg másoknak azt ígérte, hogy jutányos áron olyan ingatlanokhoz juthatnak, amelyek bedőlt banki hitelügyletekből származnak.

Az is a történetének része volt, hogy az önkormányzat, illetve a bank egy konstrukció keretében, egyszerre kívánja értékesíteni a kijelölt ingatlanportfóliót, tehát az abban szereplő ingatlanokat csak egyben lehet kedvezményesen megvásárolni, és ezáltal a nagy összegű vételárat is egy összegben kell megfizetni.

Mindezért a vádlott a sértetteknek nem adásvételi szerződés megkötését kínálta fel (mivel a története szerint, a lakásokat "csomagban", egy személyben ő vásárolja meg), hanem jellemzően kölcsönszerződést íratott alá a sértettekkel, amelyek alapján a pénzt átadták a férfinak. Azt állította, hogy a lakások szétosztására majd akkor kerül sor, amikor az ügylet teljesedett, tehát a lakásportfóliót ő megszerezte - ismertette az ügyet a Fővárosi Főügyészség.

Kamu ingatlanokat "árult"

A férfi a sértetteknek címlistát mutatott a megvásárolható ingatlanokról, amelyben belvárosi – az I., II., V., VI., XI. és XIII. kerületi – lakások szerepeltek. Ezek az ingatlanok azonban ténylegesen vagy nem is léteztek, vagy a vádlott által állítottakkal ellentétben, nem önkormányzati, illetve banki tulajdonban álltak.

A lakásvásárlásokra ténylegesen nem került sor, arra a vádlottnak sem szándéka, sem módja, illetve reális lehetősége nem volt.

Közel egymilliárd forintot csalt ki

A férfi a kicsalt pénz nagy részét felélte; összesen csaknem 1 milliárd forint kárt okozott, amelyből mintegy 90 millió forint térült meg.

A férfi ellen a sértettek feljelentést tettek; ő évekig bujkált a hatóságok elől, a rendőrség végül 2019 nyarán fogta el - hogy hol, azt nem közölte a főügyészség.

Hamis útlevele volt

Az elfogását megelőző igazoltatáskor egy meghamisított, guatemalai útlevelet adott át a rendőröknek, amelyben egy guatemalai állampolgár adatai szerepeltek, azonban a vádlott fényképével.

A Fővárosi Főügyészség a férfit 26 rendbeli csalás minősített bűntettével, valamint közokirat-hamisítás bűntettével vádolja, és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban. Az elfogását követően hosszabb ideig letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll - olvasható a közleményben.