Tíz év alatt több mint 130 új templom épült, továbbá zarándokhelyek tucatjai újultak meg. (Az államtitkár nem közölte, de a templomok felújításának és építésének költségvetési támogatása meghaladja jóval a százmilliárd forintot - a szerk.)

Az államtitkár szerint sok szép zarándokhely van a világon és a Kárpát-medencében is, de egy mindenképpen kiemelkedik közülük: a legősibb magyar zarándokhely Bodajkon, amelyet az első magyar szent család - Szent István családja - szeretett meg és emelt ilyen rangra.

Mintegy másfél milliárd forint kormányzati támogatást adtak a bodajki kegytemplom, a zarándokhely és környezetük teljes megújítására - mondta az ünnepi szentmisét követően Soltész Miklós az MTI-nek.

A projekt keretében teljesen felújították a templombelsőt, megújult és kibővült a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítottak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épültek és egy urnatemetőt is létrehoztak. Emellett létrejött egy interaktív kiállítótér és egy galéria, amely kiállításoknak adhat otthont.

A bodajki kegyhelyen Szűz Mária közbenjár a hívekért, s "ez a hit hozta ide imádkozó keresztények, Istent kereső emberek tömegét, százezreket, talán milliókat is" - mondta Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke, aki szerint Szent István és az első magyar szent család szeretett Bodajkra jönni, Máriánál megpihenni, hozzá fohászkodni, erőt kérni a harchoz, hogy "amit Isten rábízott, a népét, tartsa meg magyarnak és kereszténynek".

A kormány szövetségesei az egyházak

A kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak hazánk szellemi és lelki megújulásában. Ezért segítjük az egyházakat abban, hogy közfeladataikat és közösségépítő szolgálatukat minél jobb feltételek között láthassák el - közölte Varga Mihály a Nyíregyháza-Örökösföldi Templom átadásakor. Az új református templom megépülését a kormány 450 millió forinttal támogatta, a teljes költség 700 millió forint volt - derül ki a Pénzügyminisztérium közleményéből.