Budapest jobban, az ország rosszabbul teljesít - markáns különbségek az építőiparban

Tavaly egy lakosra országos átlagban 131 ezer forintnyi építőipari termelés jutott, a legjobban és a leggyengébben teljesítő megyék között több mint nyolcszoros a különbség - derül ki az KSH friss megyei összesítéséből.
Szepesi Anita, 2017. március 23. csütörtök, 10:05
Fotó: Istockphoto

A legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások székhely szerinti adatai alapján, 2016-ban az előállított 1284 milliárd forint termelési érték összehasonlító áron 23 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Komárom-Esztergom megye kivételével mindenhol csökkent az építőipar teljesítménye - írja a KSH.

A legnagyobb visszaesés Vas megyében következett be, ahol mintegy felére zuhant a termelés volumene. A legkisebb csökkenést Fejér megyében mérték (9,1 százalék). Az építőipari termelés visszaesésének hátterében döntően az uniós forrásból végzett munkák 2015. év végi befejeződése áll, amely legnagyobb mértékben az út-, vasút- és közműépítő vállalkozásokat érintette.

Egy lakosra országos átlagban tavaly 131 ezer forintnyi építőipari termelés jutott, Budapesten 257 ezer forintnyi értéket regisztrált a KSH, míg a leggyengébben teljesítő Nógrád megyében mindössze 31 ezer forintot. Átlag alatt teljesített 15 megye, s Budapest mellett csak Bács-Kiskunban haladta meg az építési érték jelentősebben az átlagot.

Egy lakosra jutó építőipari termelés
Forrás: KSH

A vállalkozások által 2016 folyamán megkötött új szerződések 1659 milliárd forintos értéke 7,9 százalékkal meghaladta az előző évit. Az épületek építésére kötött új szerződések volumene 2,2 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 15 százalékkal emelkedett.

Az építőipari vállalkozások december végi szerződésállománya 783 milliárd forint volt, amely volumenében csaknem kétszerese az előző év végi bázisnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK