A Gellért-hegy fejlesztési koncepciójának részeként elkészült a Citadella leromlott állapotú erődjének rekonstrukciója. A rondellát (kiugró, kerek bástyát) a magyarság szabadságküzdelmeire emlékező múzeummá, a Citadella belső, jelenleg nem hasznosított területét parkká alakítják át a koncepció szerint az Artist Design Stúdió és a Pagony Táj- és Kertépítész Kft. tervei alapján, a kormány megbízásából - írja a Telex.

A koncepció szerint az építkezés 2021 második felében kezdődhet el, az első ütemben a park kialakítása várhatóan 2022 márciusáig tart, a múzeum teljes befejezésének határideje pedig 2023. április 15.

A romos erőd gyakorlatilag elválasztja a Gellért-hegy két oldalát. Innen az ötlet, hogy a nyugati rondella és a bástyák közötti kurtina (összekötő gát) fal megbontásával átjárót nyitnak a rondella és a meglévő épületek között. A koncepció szerint az erőd falának a természet felé történő megnyitásával a belső és külső tér találkozik, az északi és déli irányú tengely meghosszabbításával pedig a Gellért-hegy parkjával is szerves egységet alkothat az erőd - olvasható a cikkben.

A Citadellát kormányzati megbízás alapján újítják meg. A felújítására kiírt 20 milliárd forintos megbízást Mészáros Lőrinc cége, a ZÁÉV Zrt. és Garancsi István vállalkozása, a Market Zrt. közösen nyerte meg.

Kicsit meghökkentőnek tartja az új tervet Erő Zoltán, Budapest főépítésze, de véleménye szerint kiindulásnak jó. A főváros részéről örülnek, hogy megismerkedtek a léptékkel, annak pedig különösen, hogy a korábbi, valóságtól elrugaszkodott elképzelésekhez képest nem akarnak kupolát-walhallát építeni a Citadella helyén, és a Szabadság-szobor is megmarad. A majdani funkcióval is kibékültek - írja a Telex.