Az egyik legjövedelmezőbb befektetési forma Lengyelországban továbbra is a lakásvásárlás - írta a Business Insider Polska. Tavalyhoz képest 28 százalékkal nőtt azok száma, akik bérbeadás céljából fektetik be pénzüket lakás megszerzésébe - derül ki a RynekPierwotny.pl és a Metrohouse elemzéseiből.

A RynekPierwotny.pl adatai szerint tavaly minden harmadik lakást készpénzért vásároltak, ezek kétharmada tipikus befektetés, azaz a bérleti piacra kínált ingatlan. A megvett lakások csak egyharmadát szánták a saját szükségletek kielégítésére.

A szakemberek szerint a bérbe adott lakások átlagos jövedelmezősége évi öt százalék. Továbbá nehéz elképzelni, hogy a lakás értéke nullára zuhanna, ezenkívül a bérleti díj összegét alakítani lehet a következő években. Az emberek veszik az ingatlanokat, mert az tapintható, biztos tulajdon, ugyanakkor nincsenek tisztában a kockázatokkal, ha tapasztalatlanok az ingatlanbefektetés piacán - mondják a szakértők.

A lakáspiac dübörög - a fejlesztőket elönti a munka. A statisztikai hivatal adatai szerint az idén csak az első három hónapban majdnem 45 ezer lakást adtak át, azaz 1992 óta a legtöbbet. Ez a tavalyinál10,6 százalékkal több. A kiadott építési engedélyek száma is nőtt, kilenc százalékkal.

A fotó forrása: Shutterstock