Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte teljesen észrevétlenül, egy hosszadalmas felszámolási folyamatba csomagolva Orbán Viktor barátainak érdekeltségébe került az Ajtósi Dürer soron található egykori ELTE-ingatlan. A hatalmas, 36,8 ezer négyzetméteres, Városliget melletti területre egy NER-közeli tőkealap és Garancsi István ingatlanbefektető cége tette rá a kezét - állítja a portál, amely szerint az egykori MSZMP pártfőiskolájának épületkomplexumát birtokló Ajtósi University Kft.-ben májusban lett résztulajdonos a Dürer Befektetési Kft., amelyet alig pár hónappal korábban alapított egy magánszemély, hogy aztán hamarosan beszálljon Garancsi István egyik érdekeltsége.

A Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2018-as listája szerint a vállalkozó Magyarország 22. legvagyonosabb embere a maga 48 milliárd forintjával. Garancsi a Garhartt Invest Zrt.-vel lépett be a cégbe, szintén ezzel van jelen tulajdonosként a tavaly 100 milliárdos forgalmat bonyolító közbeszerzési sztárcégben, a Market Zrt.-ben is. A Dürer Kertet megvásároló másik cég kiléte talányosabb: a Közép-európai I. Magántőkealap jelent meg a fejlesztőcégben, amiről mindössze annyit tudni, hogy létrehozásához Mészáros Lőrinc egyik intézője, Csík Zoltán is jelentősen hozzájárult, ám a 2017. szeptember 12-ei alapító okirat szerint már az Equilor brókercég két vezetője, Szécsényi Bálint és Gereben András a tulajdonosa.

Az eddigi bérlőket - az ingatlanban van koncert- és konferenciahelyszín, próbatermek - egyelőre csak annyiban érintette a dolog, hogy az új szerződések alapján 30 napos felmondási idővel kitehetik őket. A portál szerint erre akkor kerülhet sor, ha a Liget-projekt előrehalad. Úgy vélik, hogy a milliárdokat érő ingatlan kiváló lehetőséget kínál egy, a múzeumi negyed közvetlen szomszédságában lévő luxusszálloda felhúzásához.

Érdekesség, hogy még uszoda is van a területen, amelyet egykor Kádár János és Aczél György is rendszeresen használt. Már a Gozsdu-udvart is felújító Ehud Amir izraeli vállalkozó is számolt vele, amikor 2007-ben 6 milliárd forint körüli összeget fizetett érte, hogy szállodát építsen. Ebből végül nem lett semmi.

A fotó forrása: H. Szabó Sándor/MTI.