Az amerikai kereskedelmi minisztérium kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben éves szintre vetítve 1 millió 206 ezer lakás építését kezdték el, ami havi szinten 6,5 százalékos, éves összevetésben pedig 17,5 százalékos emelkedést jelent. Már a hatodik egymást követő hónapban állt egymillió felett a megkezdett lakásépítések száma.

A befejezett lakásépítések száma éves szinten 1 millió 28 ezerre növekedett, ami 7,5 százalékkal haladja meg az előző havi értéket, tavaly szeptemberhez képest pedig 8,4 százalékos emelkedést takar.

A kiadott építési engedélyek száma hathavi mélypontra, 1 millió 103 ezerre süllyedt, ami augusztushoz képest 5 százalékos csökkenést, éves összevetésben viszont 4,7 százalékos növekedést jelent. A havi szintű visszaesés valószínűleg csak átmeneti kisiklás, mivel a felmérések szerint a lakásépítési vállalkozók nagyon kedvezően ítélik meg a jelenlegi helyzetet és jövőbeli kilátásaikat is.

A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy szeptemberben éves szintre vetítve 1 millió 150 ezer lakás építése kezdődik meg, az építési engedélyek száma pedig 1 millióra 164 ezerre emelkedik.

Egyre több lakás építését kezdik meg az Egyesült Államokban, összhangban a bérelt lakások iránti kereslet növekedésével, ami azt jelzi, hogy az ingatlanpiac helyzete stabilan javul, dacára a gazdasági növekedés lassulásának.

Bár a lakásépítési szektor a bruttó hazai termék kevesebb mint 3 százalékát állítja elő, a gazdaságra erősebb hatást gyakorol, mert a növekvő lakásárak növelik a háztartások vagyonát és ezáltal növelik a fogyasztói kiadásokat.