A lakáspiaci fellendülés elérte a nyaralók piacát. Élénk az érdeklődés a Balaton keleti medencéjében lévő központi településeken, azaz Balatonfüreden és Siófokon - írja az Otthon Centrum (OC) elemzésében.

Az érdeklődők nagyobb része vízparti, vízpart közeli - amennyiben anyagi forrásai engedi - újépítésű társasházakat szeretne venni, melyek kínált négyzetméterára a fővárosi újépítésű lakásokkal megegyező, azaz vízparti ingatlanok 1 millió forint/négyzetméter, a tőle távolabbi inkább 500-600 ezer forint/négyzetméter. A nagy érdeklődés miatt, ezért a tóparti és újépítésű szegmensben akár 10 százalékot meghaladó emelkedésre is számítani kell a következő hónapokban - így aki vásárolni szeretne, annak nem érdemes tovább várnia. Kisebb az érdeklődés a nyugati medencében, de ez jó hír a kevésbé tehetőseknek, nekik érdemes itt körülnézni - tanácsolják. A déli parton például Balatonlellén és a szomszédos településeken akár 30 százalékkal olcsóbban lehet vásárolni, ugyanakkor Budapestről időben csak 30 perc tovább utazást jelent vonattal és autóval egyaránt.

Szinte csak magyarok vásárolnak a magyar tengernél, a kevés külföldi elsősorban prémium termékeket keres (újépítésű, tóparti apartmant). A fővárosiak sokan vannak, de országszerte akadnak vásárlók.

Új fejlesztések a Balatonnál

Balatonfüred és Siófok a legkeresettebb, itt épül a legtöbb új apartman-projekt. Az Otthon Centrum újlakás piaci felmérése szerint a két városban összesen 28 projektben több, mint 900 lakás építése van folyamatban.

Siófokon 17 projektben, mintegy 700 lakás építése zajlik. A legnagyobb lakásszámú projekt a Panoráma liget, amely a part mellett fog megépülni és közel 150 apartmant tartalmaz. Siófokon az árak négyzetméterenként 450 ezertől indulnak és a vízpart mellett elérik a bűvös egy millió forint/négyzetmétert. Az északi parton, Balatonfüreden 11 beruházás van folyamatban, összesen 210 lakással. A városban a legnagyobb lakásszámú projekt a Carina Residence (64 apartman). Ez nemcsak a legnagyobb, de egyben a legdrágább is, hiszen a projekt fejlesztője 1,4 millió forintos négyzetméteráron, luxus apartmanként hirdeti az üdülőket. A városban található többi projektben 500 ezertől 1,2 millió forint/négyzetméter áron vásárolható újépítésű lakás. Az alacsonyabb ár egyértelműen utal a vízpartól való nagyobb távolságra.

Akadnak fejlesztések a nyugati medencében is, de jellemzően kevesebb és alacsonyabb lakásszámban, elsősorban a déli part nagyobb településein, városaiban, a tóparton vagy közvetlen közelében. A Nyugati medencében épülő projektek közül kiemelkedő az OTP ingatlan Zrt által fejlesztett Lelle Resort Balatonlellén, a tóparton összesen 151 lakással, míg Fonyódon, szintén a tóparton 19 lakásos társasház épül. Keszthelyen a vízparton épülő Royal Homes lakópark érdemel említést. Az öt ütemből álló, egyenként 35 lakásból álló projekt utolsó ütemének átadását 2022-re tervezi a beruházó. (A Balaton közepére is viharjelző épül - ezt a cikket olvasta már?)

Használt ingatlanok a Balatonnál

A használt ingatlanok piacán a legfelkapottabb város továbbra is Siófok és Balatonfüred. A két városban a legmagasabbak az ingatlanárak, jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg Siófok kicsivel alatta maradt (243 ezer forint). A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára és a legtöbb településen 150 ezer forint/négyzetméter az elmúlt egy évben kialakult ár, de Badacsonyban és környékén, ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

A társasházi lakások tömegesen csak a tópart három legnagyobb városában Siófokon, Balatonfüreden és Keszthelyen fordulnak elő. Itt azonban a családi házakhoz képest nagyobb különbség volt tapasztalható az utóbbi hónapokban. Amíg Siófokon és Füreden 400 ezer forint/négyzetméter fajlagos áron már lehetett lakást vásárolni, addig Keszthelyen mindössze 200 ezer forint/négyzetméter volt az átlagár az idei év első négy hónapjának adatai alapján. Az árnövekedés mértéke mindkét használt lakás szegmens esetében a keleti medencében a nagyobb: a központi településeken akár a 20-30 százalékot is meghaladta az elmúlt egy évben, addig a fővárostól távolabb eső, kisebb településeken, a növekedés mértéke egy számjegyű maradt - olvasható az ingatlanközvetítő közleményében.

Akad 3 millió alatti adásvétel is

2018 első negyedévében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrum kínálatában. A hét szobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balaton-parttól pár lépésre 2 éve várta új tulajdonosát, mint kiderült nem hiába. A part menti felkapott üdülőhelyeken jellemzően 21-35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok: az első negyedév során értékesített 2-4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók. Ugyanakkor 3 millió forint alatt is volt nyaraló adás-vétel a Balaton környékén is, igaz a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzően kis alapterületű, 1-2 helyiségből álló, vályog vagy könnyűszerkezetes nyaralókat, 700-1000 négyzetméteres telekkel.

A kép forrása: Pixabay.