Energetikai tanúsítvány: ma még csak marketingeszköz

Az épületek zöld minősítése ma még részben marketing jellegű eszköz, de hamarosan már maga az ingatlanpiac követeli majd meg a fenntarthatóságot - mondta Gyöngyösi Zsolt, a projekt menedzsmenttel foglalkozó DVM Group környezetvédelmi osztályvezetője, a cég és az iroda.hu lapcsoport által rendezett konferencián szerdán Budapesten.
MTI-Eco, 2013. január 16. szerda, 13:52
Fotó: Napi.hu

Magyarországon jelenleg 17 angol (BREEAM), 7 amerikai (LEED) rendszer szerint minősített épület található, további két épület viszont - a tervei alapján - német rendszerű (DGNB) előminősítést kapott - ismertette az adatokat Barta Zsombor, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesület (HuGBC) minősítő szakembere a rendezvényen.

A minősített magyar épületek kilenctizede irodaház.

A minősítésekkel kapcsolatban az a legnagyobb probléma, hogy nem lehet tudni mikor készültek. A fenntarthatósági követelmények ugyan is folyamatosan szigorodnak, amelyeket a minősítők 2-3 éve aktualizálnak. Így a később született, alacsonyabb fokozatú minősítés többet érhet, mint a korábbi magasabb fokozat. Erről Schmidt András, a Skanska minősítési menedzsere beszélt. Az amerikai LEED minősítésnél a regisztráció 900, míg a tanúsítás 5 ezer dollárba kerül - tette hozzá.

A konferencián vita bontakozott ki arról, hogy egyáltalán megéri-e a minősítés, amikor a bérlők csak a bérleti díjat és az üzemeltetési költséget figyelik, és azok alapján döntenek. A minősített épületek megépítése általában 5 százalékkal kerül többe a hagyományoshoz képest, és az üzemeltetés sem olcsóbb. Konszenzus alakult ki azonban arról, hogy nem sok idő múlva csak a minősített épületeket lehet majd bérbe adni, így a mai helyzet csak átmenetei.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Halacska, 2013.01.16 15:49

"A minősített épületek megépítése általában 5 százalékkal kerül többe a hagyományoshoz képest, és az üzemeltetés sem olcsóbb"
De egy újabb nem termelő ágazat jön létre az ISO minősítők mintájára. Az épület minősítők. Az ISO minősítésnek sincs értelme, és ennek sem lesz értelme. Ettől egy irodaház nem fog kevesebb energiát fogyasztani. Sajnos. Ugyanúgy mint az ISO esetében. Akinek van ISO minősítése semmivel sem állít elő jobb minőséget, viszont vannak munkák amikhez csak ISO-val lehet elvállalni. Az épület minősítés ugyanilyen. Semmi értelme, de megint lesznek akik a semmiért jó pénzeket fognak kaszálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html