Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 6 ponttal csökkent a GKI építőipari bizalmi indexének, az ágazat rövid távú kilátásait a rendelésállomány és a foglalkoztatási várakozások figyelembevételével egyetlen számba sűrítő mutató ezzel öt havi mélypontjára esett vissza, de még így is erős derűlátást tükröz - állapítja meg friss felmérésben a GKI.

Az előző hónaphoz képest érezhetően romlott - 10 havi mélypontra került -  az elmúlt három hónap termelési helyzetének megítélése a szezonálisan kiigazított adatok alapján. Augusztushoz képest a nyers, azaz szezonálisan nem kiigazított adatok is némi romlást jeleznek. Szeptemberben a cégek 32 százaléka számolt be növekvő, 7 százaléka csökkenő termelésről, ugyanez a két arány augusztusban 37 és 3 százalék volt. Mindkét építményfőcsoport esetében romlás következett be.

Építőipari bizalmi index, szezonálisan kiigazított adatok 2015-2018/GKI

A rendelésállományok értékelése szeptemberben valamivel kedvezőtlenebbé vált az előző hónaphoz képest (a szezonálisan kiigazított adatok alapján), de még ezzel együtt is elégedettséget tükröz. A nyers adatok nem jeleznek érdemi változást: szeptemberben a válaszadó vállalkozások 46 százaléka számolt be magas, s 5 százaléka alacsony rendelésállományról. Ugyanez a két arány augusztusban 48 és 6 százalék volt.

Szeptemberben, az előző hónaphoz képest, a szezonálisan kiigazított adatok szerint számottevően romlottak a foglalkoztatás várakozások, s negatív változást tükröznek a nyers adatok is. A következő három hónapban a cégek 20 százaléka készült a létszám bővítésére, míg annak csökkentésére 5 százalékuk készül. Augusztusban ugyanez a két arány rendre 26 és 4 százalék volt.

Mi lesz az árakkal?

Az áremelési törekvések intenzitása szeptemberben kissé csökkent az előző hónaphoz képest - a szezonálisan kiigazított adatok alapján. A nem kiigazított adatok nem jeleznek érdemi változást: az áremelést tervezők aránya az augusztusi 33 százalékról szeptemberre 32 százalékra csökkent, míg az árcsökkenésre számítóké maradt 1 százalék.

A termelés bővítését korlátozó tényezők között kiugróan sokan  - a válaszadók kétharmada -  említették a munkaerőhiányt, egyharmaduk kapacitáshiányra panaszkodott. Harmadikként leggyakrabban említett okként a bizonytalan gazdálkodási környezetet jelölték meg a legtöbben. Az állami magatartás kiszámíthatatlansága és a vevők fizetési késedelmei is számos vállalkozásnak jelentenek nehézséget.

Mind a szezonálisan kiigazított, mind  nyers adatok alapján érezhetően romlott az építőipari cégek körében a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése, a derű- és borúlátók aránya szeptemberben 16 és 12, augusztusban pedig 25 és 5 százalék volt.

Fotó: Napi.hu/Szabó Dániel