Erősen ingadozik idén a cégalapítási kedv: az újonnan alapított építőipari vállalkozások száma kétéves mélypontra süllyedt. Áprilisban csak 440 építőipari céget jegyeztek be, ez a szám a 2018 környéki átlagos havi cégalapításnak felel meg – adta hírül az Opten Kft.

Az áprilisi kilengés azonban nem jelent hosszú távú válságot vagy csökkenést: az ágazatban megszűnő vállalkozások száma mindössze 355 volt a hónapban. Budapest némileg ront az arányon, a fővárosban 158 céget alapítottak 179 megszűnés mellett.

A cégalapítások száma messze meghaladja a cégtörlések számát, és még extrémebb kilengések esetén is alacsonyabb a megszűnő vállalkozások száma az újonnan indulóknál – mondta Pertics Richárd, az Opten elemzője. 

Az építőipari vállalkozások száma folyamatosan növekszik, jelenleg 64 ezer társas vállalkozás mellett 76 ezer egyéni vállalkozó tevékenykedik az ágazatban. Az egyéni vállalkozók lelkesedése töretlen: áprilisban 1320-an léptek piacra, ez a szám az elmúlt hónapokban stabilan 1300-1500 körül alakult. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik Magyarországon bejegyzett új egyéni vállalkozó az építőiparban kezdte meg a munkát. Míg a legtöbb ágazatban hullámzik, vagy stagnál a vállalkozások száma, az építőiparban meredeken növekszik. A növekedés azonban szorosan összefügg a kata jövőjével, amely az egyéni vállalkozói kedv elsődleges forrása.

Kisebb havi kilengésekkel, de közel két éve folyamatos az építőipari termelés növekedése. Az Opten azonban arra számít, hogy a megszorítások miatt visszaeshetnek a központi beruházások, vagy elhalaszthatják azokat. A futó, illetve magas előkészítettségi fázisú projektek még egy ideig tartják az építőipar lendületét, de a kereslet szempontjából fontos, hogy az otthonteremtési támogatások és kedvezmények milyen formában maradnak fenn.