Év végére jöhet egy minicsúcs - Így látják elemzők a friss adatok

Megtorpant az építőipari növekedés trendje, bár az utolsó uniós pénzek kiszórásával év végére még jöhet egy "minicsúcs", lakossági és kormányzati beruházások nélkül nehéz lesz a húzóágazat szerepet megőrizni.
Szepesi Anita, 2014. november 13. csütörtök, 12:54

Az idei év egészére továbbra is 12-15 százalékos építőipari termelésnövekedést vár tavalyhoz képest az Építési Vállalkozók Országos szakszövetsége - kommentálta lapunknak a legfrissebb adatokat Koji László ÉVOSZ alelnök. Hozzátette, az idei eddigi növekedést a tavaly év végi, nagy értékű, uniós forrásokkal táplált beruházások generálták, de a lendület már csak az út-, vasút-, és közmű építések terén tart ki, az épületépítés alól kifutottak a megbízások.

A jövőbeli munkát megalapozó új szerződések állománya az építőipar minden területén csökkent, ami Koji véleménye szerint azzal is magyarázható, hogy sem a 2015-ös költségvetés előkészítése, sem az új uniós pénzügyi ciklus indulásának periódusa nem kedvez az új szerződések kötésének. A trend nyomán az ágazatot jellemző eddigi kettősség - mélyépítés nő, magasépítés csökken - jövőre megszűnik, amire az ÉVOSZ alelnöke szerint nagyon oda kell figyelni, hogy az építőipar húzóágazat szerepe megmaradhasson.

Az építőipar megerősödését továbbra is a kormányzati pályázatok - amelyekre a 2015-ös költségvetés elfogadása előtt nincs reális esély - , valamint a lakossági beruházások tehetnék tartóssá, utóbbihoz azonban elengedhetetlen egy 2,5-3 százalékos kamatozású lakossági hitelkonstrukció, hogy a legalább hét éve halogatott felújítások, korszerűsítések elkezdődhessenek - hangsúlyozta Koji László.

Hol a fordulópont?

Petz Raymund, a GKI ügyvezetője szerint nincs fordulópont az ágazat termelésében, a növekedés dinamikájának második félévi megtorpanására számítani lehetett, ez egyébként a beruházások harmadik negyedévi alakulásában is tetten érhető lesz. Év/év alapon mintegy 15 százalékos bővülést vár a GKI, s mint Petz hozzátette, az év végén egyébként még lehet egy, a ciklus utolsó uniós forrásainak kiszórásával gerjesztett "minicsúcs"  az építőiparban.

Az új szerződések csökkenése kapcsán Petz megjegyezte, 2015-ben az ideihez hasonló volumenű építőipari termelésre számít, a 2014-es konjunktúrát valószínűleg nem lehet majd meghaladni. Az igazi nagy kérdés azonban, hogy mi lesz 2016-ban, amikor a konvergencia programban maga kormányzat is 2 százalékos beruházás-visszaeséssel számol, ami alól az építőipar sem vonhatja ki magát, hacsak a magánberuházások izmosodása nem kompenzálja a folyamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arabic, 2014.11.13 17:31

Jah.. mert a külsős elemzők meg mit hallottak hogy lesz pénz? nem az ügyfeleket kéne tájékoztatni? :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Arabic, 2014.11.13 17:30

hónapok óta nincs kifizetés, mert nincsenek kifizetve azok akiknek -külsős cégként- dolgozniuk kellene a jóváhagyásokon. amióta Lézer szétszervezte az nfü-t meg a EH-t, megállt az élet sok programnál. köszönjük. gratulálunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html