Újabb "látványberuházás" formálódik a Balaton-felvidéken. Ezúttal a korábbról Varga Judit igazságügyi miniszter csokos, lakáscélú nyaralójáról ismertté vált Balatonhenye határában folynak munkálatok egy olyan birtokon, amelynek mérete telekösszevonásokkal egy év alatt csaknem a duplájára bővült - írja az Átlátszó.hu.

A beruházást a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán kezdte 2019-ben, a terület most egy olyan tőkealap tulajdonában van, aminek kezelője Tiborcz István egyik barátjának a cége.

Az oknyomozó portál az építéshatósági online adatbázisból kiolvasta, hogy "a területen főépület (739,06 négyzetméter), nyári-lak (107,38 négyzetméter) és fürdőépület (170,48 négyzetméter) is készül, és idén az épületek további bővítésére kért engedélyt a tulajdonos a Veszprém Megyei Kormányhivataltól".

Az ingatlan jelenlegi tulajdonosa, a Fekete-hegy Vagyonkezelő Kft., amely egy budai címre van bejegyezve, de a kft. - és így a balatonhenyei beruházás is - a Közép-Európai V. Magántőkealap tulajdona lett. Ennek tulajdonosi háttere nem nyilvános, csak annyit lehet tudni a cégbírósági adatokból, hogy az alap kezelőjének (Közép-Európai Kockázati és Magán Tőkealap-kezelő Zrt.) vezetője és felerészben tulajdonosa a Tiborcz István barátjaként ismert Szécsényi Bálint. Az alapkezelő ugyanarra a címre van bejegyezve, mint Tiborcz ismert ingatlanos cége, a BDPST Zrt.