Tömegével állnak üresen az önkormányzati bérlakások

Majdnem 4 ezer önkormányzati bérlakás állt üresen Budapesten 2018 végén, ez a közel a duplája a hét évvel ezelőttinek - írja a 24.hu.
Szepesi Anita, 2019. január 25. péntek, 12:29
Fotó: Unsplash

A portál közérdekű adatigényléssel fordult a budapesti kerületekhez, hogy kiderítse az önkormányzati lakásállomány hasznosítottságát. A kapott adatok szerint a fővárosi bérlakások csaknem tíz százaléka nincs bérbe adva különböző indokok - főként műszaki állapotuk - miatt .

A kerületi adatokból az is kiderült, az angyalföldi önkormányzat gazdálkodik legjobban lakásaival, ugyanis a több mint 6 ezer bérlakás mindegyike lakott. Ezzel szemben Józsefváros használja ki legrosszabbul az állományt, ahol csaknem minden ötödik lakás üres a 4417-ből, de ezek mindössze negyede lakható az önkormányzat szerint.

Az üresen álló, beköltözhető állapotú bérlakások hasznosításával a hajléktalanok több mint 10 százalékát lehetne otthonhoz juttatni, ami azért is figyelemre méltó, mert a becslések szerinti 15-30 ezer hajléktalan számára 9600, krízisidőszakban további 1500 férőhely áll rendelkezésre, ugyanakkor egy kormányrendelet 2018. október 15-étől betiltotta az életvitelszerű utcán tartózkodást.

További részletek itt.

HOZZÁSZÓLÁSOK