Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több tényezőnek köszönhető az erős évkezdés. Egyrészt januárban hagyományosan megugranak az érdeklődések az előző év végi szinthez képest. Ráadásul 2018-ban visszafogottabban indult az év, ezért a lakásvásárlási kedv idei élénkülése tavalyhoz képest még látványosabb. Másrészt a kereslet felfutásához nagy valószínűséggel az is hozzájárult, hogy a vevők további áremelkedésre számítva mielőbb szeretnék megtalálni a következő lakásukat vagy házukat.  A kínálat bővülése azonban még várat magára - állapította meg Balogh László, a portál szakértője.

A fokozódó kereslet és a lakások folyamatos drágulása azonban nem azt jelenti, hogy bármilyen ingatlant bármilyen áron lehet értékesíteni. A kereslet nagyobb része a hazai nagyvárosokban koncentrálódik, azonban az emelkedő árak miatt a lakosság pedig az olcsóbb ingatlanok felé fordult. Balogh László szerint ezt az eladók sem hagyhatják figyelmen kívül, mert egy túlárazott ingatlan eladása hónapokat csúszhat.

Az elemzés szerint a tulajdonosok legtöbbször saját maguk próbálkoznak az értékesítéssel. Az elmúlt hat hónap adatai alapján a lakóingatlanok értékesítése Budapesten átlagosan 80 napot, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig 113 napot vett igénybe.

Vannak akik először saját maguk próbálják eladni a lakásukat, de végül mégis ingatlanközvetítőhöz fordulnak. Ők Budapesten átlagosan 63 nap után adnak eladási megbízást ingatlanközvetítőknek, a megyei jogú városokban és megyeszékhelyeken pedig ugyanerre átlagosan 84 nap után kerül sor.

A szakértő szerint a zökkenőmentes értékesítés azért vált fontossá, mert a legtöbb eladó egyben vevő is, és a legtöbben az eladásból befolyó pénzből tervezik megvenni a következő otthonukat. A lakáseladás 2-3 hónapos csúszása alatt viszont a keresett lakás 3-5 százalékkal is drágulhat, ami akár 0,5-1 millió forinttal nagyobb kiadást is eredményezhet - figyelmeztet Balogh László.