Ennyit lehetett nyerni egy év alatt egy budapesti lakással

A kínai Xi’an és az indiai Ahmedabad után Budapesten nőttek legnagyobb mértékben az ingatlanárak az elmúlt évben - idézi a Knight Frank globális lakáspiaci indexét a Duna House (DH). A tanulmány szerint Budapesten 19 százalékos volt az áremelkedés 2017 és 2018 harmadik negyedéve között, amelyet a DH adatai is alátámasztanak.
Szepesi Anita, 2019. január 9. szerda, 15:24
Fotó: Pixabay

A DH átlagosan 21 százalékos növekedést mért 2017 és 2018 harmadik negyedéve között Budapesten. Folyamatos volt az áremelkedés a fővárosban, de a legnagyobb mértékben a panellakások árai nőttek a tavalyi adatokhoz képest. Régiós szinten ugyanakkor elérhetőbbek az árak, mint a közeli Bécsben, Prágában vagy Varsóban - állítja Benedikt Károly, a DH elemzési vezetője.

A Knight Frank drágulási listájának első10 helyezettje közé Európából Budapest mellett Portó (16,6 százalék), Rotterdam (15,7 százalék) és Amszterdam (13,1 százalék) kerültek be.

A szomszédos fővárosok közül Zágráb végzett legelőrébb (16. hely), ahol 11,5 százalékos volt az áremelkedés. Zágrábot Bukarest követte, Románia fővárosa azonban csupán az 56. helyen zárt, 5,6 százalékos növekedéssel.

Az index számításához a szerző hivatalos állami statisztikákat és a központi bankok adatait használta fel. A tanulmány angol nyelven itt érhető el.

HOZZÁSZÓLÁSOK