Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt nétzék meg, hogy az egyes megyékre jellemző nettó átlagfizetések alapján, hány havi keresetre van szükség egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház vagy egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához.

Budapesten egy 50 négyzetméteres lakás június elején átlagosan 29,9 millió forintba került. Bár a fővárosban a legmagasabbak a nettó keresetek, a magas lakásárak miatt 113 havi - azaz csaknem tízévi - jelenlegi nettó fizetés kell az adott lakáshoz. Az országon belül itt kell a legtöbbet dolgozni egy lakásért.

Szintén több mint száz havi nettó fizetésre van szükség egy Somogy megyei nagyváros átlagosan közel 19 millió forintba kerülő 50 négyzetméteres lakásához. Pest megyében közel 20 millió forintért kínálják ezeket a városi lakásokat, ezekhez 103 havi nettóra van szükség. Hiába olcsóbbak a Pest megyei lakóingatlanok a fővárosiaknál, a nettó havi átlagkereset is több mint 70 ezer forinttal alacsonyabb, így nagyjából ugyanannyi ideig kell dolgozni egy-egy lakásért, mint Budapesten. Ugyanakkor egy budapesti átlagfizetésből hamarabb összejöhet egy Pest megyei ingatlan.

A gazdaságilag fejlettebb térségek közül Győr-Moson Sopron megyében 84 havi átlagfizetésből megvásárolhatóak lennének a 18-19 millió forintért kínált nagyvárosi 50 négyzetméteres lakások. Bács-Kiskun megyében viszont 97 hónap kell ehhez - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Mivel a kisebb településeken olcsóbban lehet ingatlanhoz jutni, ezért az elmúlt évek áremelkedésére válaszul, országszerte kiköltözési hullám indult a fejlettebb régiók nagyvárosaiból.

Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád megyében a legalacsonyabbak a nettó fizetések, az itteni városokban eladásra kínált a lakások ára is alacsony. Az adott megyében elérhető nettó fizetésből 30-50 havi, azaz körülbelül 3-4 évi fizetés elég lehet a vételárra.

Vannak olyan községek is az országban, ahol az alacsony kereslet miatt a családi házak ára alacsony szinten stagnál. Így Jász-Nagykun-Szolnokban, Tolnában és Békésben a községekben lévő 100 négyzetméteres családi házak az adott megyében elérhető nettó fizetés kevesebb mint a harminchatszorosából kijönnek, azaz 3 évnél rövidebb ideig kell értük dolgozni. Ezek az alacsony árak az eladók reakcióját tükrözik az alacsonyabb keresletre, vagyis arra, hogy az elmaradottabb térségek legkisebb településein nagyon kevesen szeretnének ingatlant vásárolni.

A nagyvárosokban az utóbbi években a lakások drágulása bőven meghaladta a fizetések emelkedését, ami lassíthatja a lakásárak növekedését a következő időszakban - tette hozzá Balogh.

Fotó forrása: Túrós-Bense Levente/Napi