A luxusingatlanok piacán a fizetőképes kereslet változására érzékenyen reagálnak az eladók és különösen az ennek a szegmensnek az igényeit kiszolgáló ingatlanfejlesztők. Így, ha csökken a kínálat, az is az árak növekedéséhez vezethet.

A fajlagos árakat tekintve a legdrágább ingatlan négyzetméterára több mint 4 millió forint volt. Ez egy V. kerületi társasházi lakás volt, ami nemcsak abszolút, de a fajlagos érték alapján is csúcstartónak számít - derül ki az OC közleményéből.

A legolcsóbb fajlagos áron elkelt családi ház négyzetméterenként valamivel több, mint tizenháromezer forintba került, ami a fenti érték 3 ezreléke. Ez egy Zala megyei ingatlan volt, ami ezzel a hálózaton belül vásárolt második legolcsóbb volt az idei év eladási ár rangsorában.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint, az abszolút és a fajlagos árak, illetve a fajlagos ár és az ingatlan alapterülete között országos szinten nem mutatható ki erős összefüggés se pozitív, se negatív irányban, ami azt mutatja, hogy legalábbis nagy általánosságban nem igaz az az állítás, hogy a kisebb alapterület automatikusan magasabb fajlagos árat jelentene.

A legkisebb és legnagyobb

Az OC által idén értékesített legkisebb lakás mindössze 10 négyzetméter alapterületű volt. Ez a társasházi lakás Budapest VI. kerületében található és kevesebb, mint egy hónap alatt a környéken átlagosnak mondható értéken kelt el. A legkisebb település, ahol az OC idén sikeres eladást bonyolított a mindössze 38 lakosú Zala megyei Bödeháza volt.

Az eredeti árhoz képest legnagyobb arányú licittel elkelt ingatlant Vas megyei Velem településen értékesítették. A 36 négyzetméteres egy szobás családi házat az eredeti ár négyszereséért vásárolták meg, ellentétben azzal a vonyarcvashegyi családi házzal, amelyet végül a meghirdetett ár mindössze 32 százalékáért tudott eladni tulajdonosa.

A legdrágább ingatlanok

Az OC hálózatán belül idén 100 millió forint feletti összegért értékesített lakóingatlanok mindegyike a fővárosban található. A 2016 első féléve során értékesített használt családi házak között a legdrágább Budapest II. kerületében kelt el bő 150 millió forintért. Ezért az összegért a vevő egy több mint 1000 négyzetméteres telken közel fele ekkora hasznos alapterületű villaépülethez jutott hozzá, ami önmagában is indokolhatja a magas árat, de természetesen a presztízs értékű lakcím és az örök panoráma is jelentős értéknövelő tényező ebben a kategóriában.

Az idén értékesített 100 millió forintot meghaladó értékű családi házak közül a legtöbb a II. kerületben talált új tulajdonosra, de szép számmal voltak tranzakciók a XI., a XII. és a pesti XIII. kerületben is.

A legdrágább társasházi lakás szintén budapesti, a több mint 300 millió forintért elkelt, közel 80 négyzetméteres alapterületű, dunai panorámás ingatlan az V. kerület szívében helyezkedik el. Idén a 100 millió forint felett értékesített társasházi lakások többsége szintén az V. kerületben található, de a VI. (Andrássy út) és a XIII. kerületben is akadtak ilyen értéktartományban társasházi lakás adás-vételek (Újlipótváros).

Az újépítésű ingatlanok közül legnagyobb összegért, 133 millió forintért, egy II. kerületi társasházi lakás kelt el. Pest megyében az idei rekorder egy 95 millió forintért értékesített családi ház volt Nagykovácsiban. A közép-magyarországi régión kívül a legnagyobb összeget egy Zamárdiban található tó közeli családi házért fizették ki, összesen 80 millió forintot.

A legolcsóbb ingatlanok

A fentiekkel szemben idén a legkisebb összegért Zalaegerszegen értékesítettek családi házat, a 46 négyzetméteres ház mindössze 900 ezer forintba került. Ezt egy komlói társasházi garzon követte, amit új tulajdonosa 2,2 millió forintért vásárolt meg. Az OC szerint ezért az egy szobás, 38 négyzetméteres ingatlant kevesebb, mint egy hónap alatt adták el. Komlón és Kazincbarcikán 2,5 millió forint alatt történtek adás-vételek.

A legolcsóbb panel 2,7 millió forintos összegért kelt el Hajmáskéren. A 32 négyzetméteres másfélszobás lakást közel háromnegyed évig hirdették. Panellakást az idei év első felében 3 millió forintért Miskolcon, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán lehetett vásárolni.

A legkisebb összegért értékesített újépítésű ingatlan egy gyömrői társasház lakása volt az idén, melyet 8,5 millió forintért adtak el, igaz közel 2,5 évet kellett várni a vevőre.

A legkisebb áron idén értékesített budapesti ingatlan 4,5 millió forintért kelt el Kőbányán. Ez egy egyszobás, az I. világháború előtt épült lakás volt, amelyben nincs fűtés.