Mintegy 150 milliárd forint értékben összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok (családok otthonteremtési kedvezménye) támogatásban három év alatt a Takarék csoport elemzői szerint. A júliustól induló program várhatóan azoknak a családoknak a körében lesz népszerű, amelyek helyben tervezik a gyermekvállalást és az otthonteremtést, vagy nagyvárosból szeretnének kiköltözni az érintett településekre.

Az elkövetkező években a falusi csok keretében nyújtott támogatás összege országos szinten elérheti akár az 50 milliárd forintot évente, a támogatásban részesülő családok száma pedig az évi 10 ezret. A falusi csok a Takarék csoport szakértői szerint a hazai ingatlanpiaci tranzakciók 15-18 százalékát érintheti. A hagyományos csokhoz hasonlóan a támogatás mellé államilag támogatott kedvezményes hitel is igényelhető, amelynek teljes értéke megközelítheti az évi 20 milliárd forintot.

A falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, továbbá növelheti a fizetőképes keresletet a majdnem 250 ezer, jelenleg üresen álló falusi lakóingatlan iránt - írják a hitelintézet szakértői. A támogatás emellett munkalehetőséget biztosíthat a helyi vállalkozóknak, így jelentős mértékben ösztönözheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését is.