A héten jelent meg a falusi csok részletes szabályozása, ennek apropóján az ingatlan.com megnézte, hogy az érintett településeken idén májusban hány lakóingatlant kínáltak eladásra és hol tartanak az átlagos négyzetméterárak. Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy a falusi csok segítségével az érintett közel 2500 településen lehet használt lakást venni, majd azokat vásárlás után korszerűsíteni vagy bővíteni. Annak érdekében, hogy a falusi csok miatt ne szabaduljanak el az ingatlanárak, a szabályok szerint a támogatások maximum fele mehet vásárlásra, a többit pedig korszerűsítésre vagy bővítésre kell költeni.

Balogh szerint a falusi csok a családi- és ikerház vásárlásoknak, építéseknek és korszerűsítésnek adhat lendületet, ezáltal javulhat a népszerű községek lakóingatlan-állományának minősége. Az érintett települések ingatlanárai között azonban hatalmas, akár százszoros különbség is megfigyelhető - hívja fel a figyelmet a szakértő.

Százszoros különbség is lehet az árakban

Az ingatlan.com elemzése szerint a falusi csokban érintett településeken május közepén 14 639 lakóingatlant - családi házat és lakást - kínáltak eladásra. A Balaton közelében lévő települések a legdrágábbak, közülük is Balatonakali viszi a prímet: a Balatonfüredtől 15 kilométerre lévő északi parti településen összesen 17 lakóingatlan vár gazdára, átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron.

A második helyen a Művészetek Völgye című fesztiválhoz köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat. Tihany a 660 ezer forintos átlagos négyzetméterárral a harmadik, itt 63 ingatlant hirdettek meg az idén. A legdrágább falusi csokos települések közé tartozik a Balatonhoz ugyancsak közel eső Szentbékkálla, Dörgicse és Kékkút, utóbbi településeken 483-500 ezer forintra jön ki a négyzetméterár.

A legolcsóbb települések közé tartozik a Vas megyei Halastó, ahol 8 ezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan. A Borsod megyei Felsővadászon, a Békés megyei Pusztaottlakán, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszainokán pedig már négyzetméterenként 12-13 ezer forintért is lehet ingatlant vásárolni, ezeknek a házaknak a teljes vételára is csupán 390 ezer-1,2 millió forint között mozog.