Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rehabilitációként címkézett terv a két hangárépület felújítása mellett egy olyan komplexumot álmodott a reptér meglévő épületei mellé, amely szabadidős szolgáltatásokkal, éttermekkel, kávézókkal, lobbikkal, relaxációs lehetőségekkel várná a látogatókat a portál beszámolója szerint.

A látványtervekből úgy tűnik, a 7500 négyzetméteren zajló fejlesztés jelentős darabot harapna ki a reptér melletti erdőből (képünkön a hangártól balra lévő terület) az úgymond hiánypótló szolgáltatások odatelepítése érdekében.

A tervekben szereplő két új, téglahomlokzatú, 500, illetve 700 négyzetméteres épület a leírás szerint a meglévő hangár miatt nem jelentene drasztikus változást a tájképben, és az infrastruktúra is biztosított már ezen a területen. (Csakhogy a két hangár most ki sem látszik a fák közül, az építésre szán terület pedig jelenleg háborítatlan erdő.)

Ennek az erdőnek egy részén épülhetne a völgyet "fellendítő" központ, ami a szöveg szerint nem jelentene drasztikus változást a tájképen.

A komplexum legmagasabb pontján kilátó is épülne, amely a felejthetetlen környezetnek adná át a főszerepet - fogalmaznak a tervezők.

A 7500 négyzetméteres tervezési helyszín "számos pozitív adottsággal bír, rengeteg potenciál rejlik benne". A HAR projekt (Hármashatárhegyi Airfield Redevelopment Part1) újrapozícionálja a Hármashatárhegyet, magát a repteret, jelentős gazdasági eredményeket és a helyieknek új munkahelyeket produkálna - fogalmaznak a tervezők. A fejlesztés a név mellé írt Part1 jelzésből kiindulva nem állna meg ezen a szinten.  Az újrapozícionálás a következők megvalósításával járna:

  • A régi hangárokat rehabilitálása, a sportreptér funkciójának fejlesztése.
  • Kemping központ kialakítása.
  • Biztosítani kell a sárkányrepülés megfelelő feltételeit, kiszolgáló helyeit és oktatási terepeit, esetleg üzleteit.
  • Megfelelő túravonalak kialakítása, navigációval, pihenőhelyekkel.
  • Piknik helyszínek újragondolása.
  • Papírsárkány reptetésre alkalmas helyek kialakítása.
  • A Hármashatárhegyet körülvevő látványosságok gyorsabb elérése érdekében megfontolandó libegő útvonalak létesítése is.
  • A fedetlen területeken pavilonok létesítése vendéglátóegységek, vagy kültéri események részére.
  • Spa megtervezése, fürdő és relaxációs lehetőségek biztosítása.
  • A gyalogos útvonalak megszervezése, térburkolatok kivitelezése.
  • Kikapcsolódási lehetőségek biztosítása,akár az erdőben is: például kötélpályák kiépítése.
  • A catering, vendéglátóegységek megszervezése.
A kép bal oldalán lévő erdőről van szó.

A hármashatárhegyi vitorlázó repülőteret 80 éve a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület üzemelteti, azonban az elmúlt öt évben egy a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. és az egyesület között fennálló vita miatt, mint arról a Napi.hu is beszámolt,  2014 júniusában a légügyi hatóság visszavonta a reptér működési engedélyét egy 1959-es törvényre hivatkozva. A környékbeliek körében lábra kapott pletyka szerint befektetők nézték ki a területet, ahol lakóparkot, vagy valamilyen üzleti célú ingatlanfejlesztést terveznek.

Lapunk elsőként számolt be róla, hogy az MNV Zrt. és az egyesület között folyó pereskedés végül az egyesület javára dőlt el, novemberben pedig már arról adtunk hírt, hogy a hármashatárhegyi reptér visszakapta a repülési engedélyét a légügyi hatóságtól, s az egyesület megtartotta az első üzemi napot.

A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület elnöke, Gavronek Ferenc a Napi.hu-nak akkor elmondta, végre sikerült odáig eljutni, hogy a reptér visszakapta az állandó működési engedélyét, öt év után újra működő reptér lett belőle a hidegkúti lakosok nagy örömére. Még megjegyezte, hogy nagy terveik vannak a jövőre nézve, ám ezekről egyelőre csak annyit árult el, hogy szeretnének képzéseket is tartani.

A fejlesztés látványterveit itt nézegetheti.