Minden új épületnek kötelező a „közel nulla” energetikai teljesítmény elérése július 1-től – emlékeztet közleményében a Wienerberger. Nagyobb teljesítményű fogyasztás esetén ugyanis nem kaphatnak használatbavételi engedélyt az épületek. Ráadásul az új szabály szerint az épület energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló forrásokból kell fedezni.

A cég 147 négyzetméteres budapesti mintaházában már készültek egy hasonló változtatásra, ezért 2015 szeptemberéből hat éven keresztül a házban lévő monitoring rendszerrel mérték a fogyasztást. Kiderült, hogy a teljes éves rezsiköltség 150 és 200 ezer forint között alakult. Az egyrétegű kerámia falazattal borított ház teljesíti az elvárt követelményeket még hidegebb téli időjárás, vagy magasabb belső hőmérséklet mellett is.

Az épület energiahatékonyságát a passzív rendszerek (épületburkok hőszigetelése, nyílászárók tájolása, árnyékolása) és az aktív rendszerek (hővisszanyerős szellőztetőgép, hőszivattyú, felületfűtés/hűtés) egyaránt befolyásolják, és az épület formája is aktívan részt vesz a nyílászárók árnyékolásában.