Panelben lakik? Nagyon jó hír érkezett!

Tovább szárnyalnak a panelárak, a több száz magyar lakótelep között jó néhányban három év alatt megduplázódott az átlagos négyzetméterár, de a legkevésbé dráguló paneleknél is 40 százalékot mért az OTP Lakótelep Értéktérképe. A prognózis szerint az áremelkedés nem áll meg, a lakótelepi lakás továbbra is kiváló befektetés lehet.
Szepesi Anita, 2019. január 10. csütörtök, 14:40
Fotó: Shutterstock

Nagyon jól járt, aki 3-4 évvel ezelőtt vásárolt lakótelepi lakást az OTP Lakótelep Értéktérkép adatai szerint.  A XI. kerületi Lágymányosi lakótelepen például a 2015-ös négyzetméterenként 300 ezer forint alatti átlagár több mint a duplájára, átlagosan 587 ezer forintra nőtt, ezzel a legdrágább magyarországi lakótelepnek számít.

A tatabányai Dózsakerti lakótelepen a három évvel ezelőtti, épp hogy 100 ezer forintos átlagos négyzetméterár  mára 223 ezer forintra emelkedett, amivel  az ország legnagyobb arányú árnövekedését produkáló lakótelepe lett.

A munkalehetőség miatt népszerűvé váló városokban, Tatabánya, Debrecen, illetve Kecskemét egyes lakótelepein bőven 80 százalék fölötti az elmúlt három év alatti drágulás. Egerben az ugyanilyen mértékű áremelkedés inkább a korábbi nagyon alacsony ár miatt mehetett végbe - véli az OTP Ingatlanpont elemzése.

Aki a válság mélypontján vett jó helyen lakótelepi lakást, az elmúlt pár évben ennek árából - minimális hitellel vagy csokkal kiegészítve - akár már egy külvárosi vagy agglomerációs kertes családi házba is költözhetett - fogalmaz Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője, megjegyezve, hogy persze, nem mindegyik lakótelepen térül meg ilyen gyorsan a befektetés.

A lakótelepi árak várhatóan továbbra is nőnek, bár a drágulás üteme mára lassult. Jelenleg a jól megválasztott lakásvásárlással és kiadással elérhető nettó bérleti hozamok bár csökkennek, a 4-6 százalékos szint még bőven vonzó lehet a potenciális vásárlók számára - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK