Felkapták a vevők a panellakásokat a fővárosban és a megyeszékhelyeken: egy-egy eladó panellakásra jutó érdeklődések száma tavaly januárhoz képest 6 százalékkal magasabb, a három hónappal ezelőtti szinthez képest 14 százalékkal ugrott meg a kereslet – áll az ingatlan.com gyűjtésében.

Mindeközben a téglalakások iránti kereslet éves szinten stagnálást mutat. 2021 októberéhez képest pedig csak 7 százalékkal nőtt, ami a panelek iránti keresletnövekedés felét teszi ki.

A panellakások kirobbanó népszerűségéhez az alacsonyabb áruk mellett az is hozzájárul, hogy a paneleket a bankok is szívesen hitelezik. Idén ez lehet nagyvárosi vevők menekülőútja a lakásdrágulás és hitelkamatok emelkedése elől.

A panellakások alacsonyabb ára miatt a CSOK és babaváró támogatások, illetve a kamattámogatott hitelek jóval nagyobb arányú segítséget biztosítanak, mint egy drágább, téglalakás esetében.

Idén januárban a használt lakások budapesti piacon a panelek átlagos négyzetméterára 643 ezer forintot tett ki, a megyeszékhelyeken pedig 421 ezer forintnál járt, míg a téglaépítésűeké a fővárosban 867 ezer forintot, a megyeszékhelyeken pedig 491 ezer forint volt.