Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Duna House elemzői szerint a széleskörű új otthonteremtési kedvezmények várhatóan felbolygatják majd az amúgy is erős év eleji ingatlanpiacot, amelyek az elérhető kínálatban és az árakban is hoznak változást. A társaság szerint a lakásvásárlók jelentős részének, akiket nem érintenek a változások, érdemes még az év hátralévő részében véglegesíteni ingatlanügyleteit, mert ez az időszak kiszámíthatóbb körülményeket nyújt számukra.

A közlemény felidézi, hogy az eddig bejelentett támogatások közül többnél alapfeltétel, hogy az ingatlant a csok-felvételével vásárolják meg. Az újépítésű ingatlanoknál ebben az esetben a kedvezményes 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz, illetve az új és a használt ingatlanoknál is illetékmentes lesz a tranzakció. Ez a két jelentős támogatás már azoknak is alternatívát nyújt, akik eddig egy vagy két meglévő, vagy tervezett gyerek vállalásával nem szerették volna bonyolítani ingatlanügyleteiket a csokos feltételekkel.

A fővárosban jellemzően az egy vagy két gyerekes csok eddig nem nyújtott versenyképes, reális támogatást a családok számára, azonban az új bejelentéseknek köszönhetően ez megváltozhat. Az idei év utolsó negyedévében a Budapesten benyújtott hitelügyletek 14 százalékához igényeltek csokot is a vásárlók, ami a várakozások szerint jövőre 20 százalék fölé is emelkedhet, amivel elérheti a mostani országos átlagot" - idézik a közleményben Benedikt Károlyt, a Duna House elemzési vezetőjét.

A hitelügyletek mellé 2020 harmadik negyedévében Nyugat-Magyarországon igényeltek a legtöbben csokot - a hiteles vásárlók több mint 30 százaléka, míg Kelet-Magyarországon az arányuk 27,4 százalék volt a Duna House adatai alapján.