Egyre kevesebben vesznek új lakást, az árak folyamatosan kúsznak felfelé, a piac élénkülése nem várható – derül ki az OTP elemzéséből. A lakásvásárlási támogatások, főleg a Zöld Otthon Program erősítették a keresletet, de a gyorsan növekvő lakásárak, és a nehezen tervezhető kivitelezési idők, költségek kedvezőtlen képet festenek az újlakás-piacról. 

„Az első fél évben 119 új, kétlakásosnál nagyobb projekt értékesítése indult el Budapesten, összesen 2300 lakással. Ez az előző félévhez képest egyharmados, a tavalyi első félévhez képest közel 50 százalékos csökkenést jelent. Az elmúlt hét évben ennél kisebb volumen csak 2020 első félévében, a koronavírus megjelenésekor került piacra” – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

A lakások száma szerint a fővárosi újlakás-piac több mint egyharmadát Angyalföld fedi le, a XIII. kerületben 800 új lakást dobtak piacra az első félévben. Nem meglepő, hogy ebben a kerületben sikerül értékesíteni is a legtöbb lakást, és az épülőfélben lévő lakások közül is Angyalföldön a legnagyobb a választék, összesen 670 darab. A projektek számát nézve viszont a piac közel negyede Újbudára összpontosul, itt 27 új projekt indult, ezek viszont jellemzően kisebb lakásszámúak.

Kevés az újlakás-beruházás

A budapesti projektek közül mindössze tíz ötvenlakásosnál nagyobb, és mindössze hét az, amelyik száz lakásnál többet foglal magába. Tavaly negyvenegy nagyberuházás került piacra a fővárosban, közülük huszonöt foglalt magába több mint száz lakást.

Az OTP szerint nincs realitása a piac érezhető élénkülésének: a kereslet stagnálására, vagy szűkülésére számítanak. Érdekesség, hogy a bank adatbázisa már 2023-ra is tartalmaz 6100 lakást, sőt, 2024-2025-re is négy-négyezret. „Idei átadású lakások esetében 1,15 millió forintos négyzetméterárral lehet számolni a fővárosban. A tervasztalról hirdetett 2024-2025-ös átadású projekteknél viszont 1,4 millió forint környékén van az előértékesítési átlagár. Ez törvényszerűen folyamatosan nő a projekt átadásáig” – mondta Valkó.

A budapesti új lakások négyzetméterárai 800 ezer és 3,5 millió forint között mozognak.