Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A felmérésben válaszolók a régió ingatlanipari szereplői, azaz befektetők, fejlesztők és ingatlan-tranzakciós tanácsadói voltak, akik a globális piacokat leginkább befolyásoló tényezők közül a politikai bizonytalanságot és a hitelfinanszírozás növekvő költségeit emelték ki. Annak ellenére, hogy 2019-ben a globális gazdasági növekedés lassulni látszik, a felmérés a közép-európai gazdaságok számára az év második felére is pozitív kilátásokat jelez, a válaszadók többsége (62 százaléka) szerint az általános gazdasági környezet stabil marad.

Az elmúlt három évben a Közép-Európában megvalósult tranzakciók volumene kiemelkedő volt: 2018 végére 13,8 milliárd eurót fektettek be üzleti ingatlanokba. A felmérés résztvevőinek várakozása szerint az ingatlanügyletek volumene a tavalyi szinthez hasonló lehet idén is. A felmérés alapján a válaszadók 45 százaléka tervez új beruházást, 41 százaléka idén egyenlő arányban tervez ingatlan vásárlást és értékesítést, míg a megkérdezettek harmada (38 százalék) inkább az értékesítésre kíván koncentrálni.

Nehéz fejlesztési telket szerezni

A fejlesztők 63 százaléka számára a legnagyobb kihívás a fejlesztésre alkalmas földterületek megszerzése, a növekvő árak és a megfelelő telkek hiánya miatt. Az új telkek korlátozott hozzáférhetősége arra kényszeríti a befektetőket, hogy átgondolják meglévő stratégiáikat. Az új helyzet egyik következménye, hogy jelentősen nőtt a már meglévő épületek átépítésére irányuló projektek száma - mondta Kohári Gábor, MRICS, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője.

A válaszadók többsége idén az irodapiacra összpontosít, a lakóingatlanok fejlesztése iránt kevesebb fejlesztő érdeklődik. Az ingatlanbefektetők jelentős üzleti kockázatnak tekintik az e-kereskedelem növekvő szerepét.

Üzleti szállodák és diákszállások

A régió gyors gazdasági növekedése ösztönzően hatott az üzleti turizmusra fókuszáló szállodák iránti keresletre. Az olyan városok, mint Prága és Budapest ismert és vonzó turisztikai célpontok, így nem meglepő módon a befektetők ezekben a városokban a turisztikai szektorhoz kapcsolódó ingatlanok iránt is fokozottan érdeklődnek. A felmérés résztvevői külön kiemelték a diákszállásokba történő beruházásokat, mint magas hozamot biztosító ún. niche piacot. A diákszállások piaca még mindig elég kicsi, de a diákok egyre növekvő száma nagy potenciált rejt, ezért számos kollégiumi épület valósult már meg Budapesten, Varsóban és Prágában is - tette hozzá Kohári Gábor.

A lakóingatlan szektor fő kihívása az, hogy a lakosság vásárlóereje és az emelkedő piaci árak közötti olló tovább nyílik, amely következtében egyre kevesebb mozgástér marad a további áremelkedésre. A beépíthető telkek számának csökkenése és az emelkedő építési és munkaerőköltségek pedig csökkenthetik a fejlesztők nyereségét és lassítják az áremelkedést.

Itthon az ingatlanpiaci hozamok már rekord alacsonyak

2019-ben a magyar gazdaság gyors ütemű növekedése folytatódhat, ennek egyik hatásaként pedig az ingatlanpiac iránti erőteljes befektetői érdeklődés élénk maradhat az év második felében is; a szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek. Az elmúlt években tapasztalt dinamikus árnövekedés után úgy véljük, hogy a hazai kereskedelmi ingatlanpiaci hozamok már valószínűleg elérték a hosszú távon fenntartható hozamszintet - hangsúlyozta Kohári Gábor.

A Deloitte első alkalommal jelentette meg a közép-európai régióra vonatkozó ingatlanpiaci bizalmi felmérését, a CEEQUA-vel (a CEEQUA a közép-európai ingatlanfejlesztési projektek minősítője) együttműködésben.